Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Amerika křížem krážem: Happy birthday Mr. Parma

28.10.2014 6:05 | Původní vydání | Jaroslav Parma

Po deváté hodině ranní přistáváme v Orlandu a po opuštění klimatizovaných prostor letiště naplno poznáváme subtropické klima střední části Floridy. Z posádky auta, které řídí náš stálý průvodce, přestupuji do druhé posádky, ve které zůstanu již do konce zájezdu. 

Amerika křížem krážem: Happy birthday Mr. Parma
SeaWorld. Foto Jaroslav Parma

Dá se říci, že se jedná o mezinárodní sestavu, protože kromě Čechů jsou zde i Slováci. Navíc jako nový druhý průvodce se nám představuje světoběžnice ze Slovenska, žena ve středním věku, která je již sedmým rokem v USA. Navíc zde podniká – stará se o přistěhovalce, kteří chtějí v Americe zůstat a pracovat. K tomu musí absolvovat kurz angličtiny a naše průvodkyně jim vyřizuje všechny potřebné formality a navíc zajišťuje i ubytování. Nás po celou dobu našeho pobytu na Floridě zásobuje těmi nejdetailnějšími informacemi ze života „běžných“ Američanů. Ale k průvodkyni více až při reportáži z Miami.

Přímo z letiště jedeme do zábavního parku SeaWorld (Mořský svět), po cestě se krátce zastavujeme podívat na to, jak to dopadne, když si stavební firma obrátí projekt a váš nový dům dopadne tak, jak je vidět na fotografii. Dům stojí vzhůru nohama – pardon – střechou dolů, ale jinak je vše do posledního detailu propracováno jako u normálního domu. Podle sdělení průvodkyně ale uvnitř nemusíte chodit po rukou, tam je to jako v normálním domě.

SeaWorld se nachází nedaleko Orlanda a na jeho návštěvu máme vyhrazený celý den. Pokud jste sami něco podobného někdy nenavštívili, těžko vám to popíši. Něco jako vídeňský Prátr, různá delfinária, ZOO, mořská akvária a Matějská pouť dohromady. Co na to internet? SeaWorld je vodním zábavním parkem nacházejícím se na Floridě, v blízkosti města Orlanda. Poprvé byl otevřen v roce 1973 a nyní je jeho návštěvnost cca 5 miliónů návštěvníků za rok, je devátým nejnavštěvovanějším zábavním parkem v USA. Jak už název napovídá, SeaWolrd nabízí velké množství vodních atrakcí, jako jsou tobogány, skluzavky, živé vodní show, obrovská akvária s vodními živočichy, jako jsou delfíni, žraloci nebo velryby.

Tolik suchá teorie a teď se na to pojďme podívat ve skutečnosti. Na parkovišti dostáváme vstupenky (byly v ceně zájezdu) a pokyny od průvodců, kteří s námi nejdou – vstup pro dospělého stojí kolem 100 USD, šetřit se musí a hlavně nám musí hlídat kufry, které jsme na letišti naložili do aut a ubytování v hotelu nás čeká až večer. U pokladen si bereme mapky parku a dále již vyrážíme každý sám. Z denního programu si vybírám představení, která chci vidět a kroužkuji si časy: 12:00 a 15:00 kosatky (podle průvodců to musíme vidět), 12:45 tuleni, 16:30 delfíni, 16:45 vystoupení s domácími mazlíčky. I když je skutečnost nakonec trochu odlišná, základní časový plán mám, sraz na parkovišti je v 17:00 hodin. Malovaná mapka vypadá přehledně a jednoduše. V reálu je ale park velice rozlehlý a to, co je na mapce „kousek“, je ve skutečnosti celkem velká vzdálenost. I proto nelze stihnout vše za jednu návštěvu. Toho jsou si asi vědomi i provozovatelé parku, protože k zakoupené vstupence získáváte možnost navštívit tento park ještě jednou v příštích sedmi dnech zdarma.

Protože se blíží začátek prvního představení kosatek, pokouším se co nejrychleji zorientovat mapku se skutečností a najít cestu k „Shamu stadium“ neboli aréně, kde kosatky vystupují. Směr již mám, ale copak mohu jen tak bez povšimnutí projít kolem delfíní školky? V bazénu plavou delfíní mláďata, stojí v něm „paní učitelky“ a předvádí návštěvníkům, co se tato nastupující delfíní generace již naučila. A vy si můžete delfíny pohladit, poplácat, a když se delfínům chce, tak se od nich nechat i postříkat. Přicházím k velkému jezeru, kterému vévodí „Skytower“ – vyhlídková restaurace, na kterou vyjíždí po nosném tubusu válcový výtah. Po obejití téměř celého jezera se konečně dostávám ke kosatkám a vidím závěr poledního představení. I ten mě ale utvrzuje v tom, že druhé představení musím vidět a také zjišťuji, že je potřeba přijít o něco dříve, protože aréna pro několik tisíc lidí je zaplněna do posledního místečka.

Rychle přebíhám do „Sea lion & otter theater“, tedy divadla, kde v hlavních rolích vystupují lachtani a vydry. Úžasné představení pro děti ve stylu pirátské honby za pokladem si užívají samozřejmě i dospělí. Dále už mně zážitky splývají – vidím kapusťnáka, velkého vodního savce známého také jako mořská kráva, spolu s rybami a želvami. Vidím aligátory (k těm se ještě dostaneme podrobněji v jiném vyprávění), obrovským zážitkem je skleněný tunel v podzemí, kterým procházíte mezi plovoucími žraloky mnoha druhů, úžasné je krmení rejnoků – podobnou atrakci nedávno otevřeli v ZOO Zlín.

Vystoupení delfínů s úžasnými výkony delfínů i cvičitelů je zkombinováno s vystoupením akrobatů a skokanů do vody, vše v nádherně barevných kostýmech. Na závěr představení prolétají mezi diváky i pestrobarevní papoušci. Vystál jsem půlhodinovou frontu do říše tučňáků ANTARCTICA. Z plus 32 stupňů se dostáváte do budovy, kde je zhruba plus osm, s prostředím přizpůsobeným pro tučňáky. Jak jsem si liboval, že jsem měl v baťůžku mikinu, kterou jsem vyfasoval na Boskovické běhy. Jednak jsem nepřehlédnutelně zářil a jednak jsem se neklepal zimou, jako všichni ostatní. Zde také poprvé zažívám americký styl prohlídek ve stylu show a 3D projekce.

Nejdříve je příslušné skupině promítnut základní příběh – zde o tom, jak se vylíhl malý tučňák. Potom je skupina rozdělena podle toho, zda chcete zažít adventure (dobrodružství) nebo ne. Já aniž bych věděl „vo co go“ se rozhoduji pro dobrodružství a usedám s dalšími pěti návštěvníky do zvláštního vozítka, které se s námi otáčí doprava, doleva, nahoru, dolů a přitom si ještě na malém prostoru stíháme vyhýbat s dalšími vozítky. Pohybujeme se jakoby scenérií arktických plání, když malý tučňák neopatrně sklouzne do vody, jsme v ledovém oceánu a honí nás dravá ryba. Podaří se nám jí uniknout a v bezpečí se opět dostáváme z vody na břeh. Zde končí projekce, vozík se otáčí o 180 stupňů a před námi je scenérie skutečné kolonie tučňáků. Vystupujeme z vozíků a přidáváme s k těm návštěvníkům, kteří si tento zážitek nechali ujít. Vše je v šeru a zimě, fotit se může jen bez blesku. Úžasné!

Nedá se popsat úplně všechno. SeaWorld je zábavní park, takže zde najdete i dvě hrůzostrašné horské dráhy nazvané Kraken a Manta, pro rodiny s dětmi je k dispozici jízda na loďce s překonáváním různých překážek a samozřejmě sjezdem do vodního kanálu (něco podobného je v Prátru a ve znělce seriálu Krok za krokem). V parku uvidíte i různé scenérie oceánu a mořské živočichy vyrobené z plastových výrobků. Základní myšlenkou celého parku je totiž vzájemné soužití mořských živočichů a lidí. Tomu odpovídá i téma největší show tohoto parku – vystoupení kosatek. Zde se v ústřední písni celého programu zpívá „Side by side“, tedy bok po boku. Spolu s několika tisíci diváky zažívám půlhodinové gala představení šesti kosatek, které předvádí neuvěřitelná salta, skoky, předvádí se na pódiu a viditelně si užívají tu část představení, kdy zadními ploutvemi „plácají“ vodu do tzv. „splash“ zón, kde jsou diváci zmáčeni doslova na kost. Já jsem naštěstí se svou záznamovou technikou ve vyšších patrech, takže se mohu bavit s ostatními suchými na účet těch promáčených.

Opravdu se na tak malém prostoru nedá popsat ten úžasný zážitek z celého parku. Velice mě ale potěšilo, že vedení parku (snad ve spojení s cestovkou?), pro mě nedaleko vchodu připravilo velké překvapení – blahopřání k mým letošním 50. narozeninám. Bylo to velice milé a na závěr tedy jen dodávám:

SeaWorld – it was great and thank you very much! (volně přeloženo – byla to bomba, díky moc)

V textu byla použita citace z www.zabavniparky.cz, (http://www.zabavniparky.cz/products/zabavni-parky-usa-florida-orlando-seaworld/)

Galerie k článku

Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509