Dnes je thursday, 18. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Blanenští plavci se neztratili ani na Velké ceně města Brna

26.11.2014 12:36 | Původní vydání | Věra Vencelová

Brno, Hodonín, Blansko - Šestačtyřicátý ročník Velké ceny města Brna v plavání se uskutečnil o minulém víkendu v brněnském bazénu Tesly na Lesné. Mítink je součástí Českého poháru a v pětadvacetimetrovém bazénu se každoročně schází kompletní česká plavecká špička a kvalitní mezinárodní pole.

Blanenští plavci se neztratili ani na Velké ceně města Brna
Plavci blanenského oddílu Foto Věra Vencelová

Akce má pověst nejlepšího závodu v Česku, a to nejen výkony, ale i atmosférou. Ve své historii patřil letošní ročník k nejkvalitněji obsazenému, co se týká mezinárodní účasti. Do Brna se sjeli plavci z celkem jedenácti evropských zemí včetně Česka. Konkrétně to bylo pětasedmdesát klubů z toho osmadvacet ze zahraničí. Hlavní ozdobou mítinku byl elitní americký motýlkář Eugene Godsoe, stříbrný medailista na padesát metrů motýlek z loňského mistrovství světa. Přijeli i stříbrný olympijský medailista z prsařské dvoustovky Brit Michael Jamieson a také maďarští, rakouští a slovenští olympionici. Zastoupení špičkovými plavci zde také měli Švýcarsko, Německo, Chorvatsko, Ukrajina a Lucembursko.

Pro české plavce byl brněnský závod poslední možností kvalifikovat se na prosincové mistrovství světa v Dauhá. Zahraniční hvězdy bořily rekordy mítinku jeden za druhým a pro české plavce bylo velmi těžké se probojovat do šestičlenného odpoledního finále. Zvládli to většinou jen čeští reprezentanti.

V této konkurenci, která nemá pro blanenské plavání obdoby, se představila šestice plavců z blanenského oddílu, a to Veronika Zamazalová, Petra Pokorná, Hana Kopřivová, Michal Vencel, Jan Vencel a Adam Přikryl. Blanenští si zaplavali několik osobních rekordů, které se jim budou hodit při kvalifikaci na prosincové mistrovství ČR v Plzni. Nejlepší výsledek zaznamenala blanenská mistryně republiky na padesátce prsa z letního šampionátu Veronika Zamazalová, která na stejné trati doplavala v Brně s novým osobním rekordem na devátém místě a na dvojnásobné trati opět s osobním rekordem skončila desátá. Druhý adept na solidní umístění Jan Vencel skončil na dvoustovce prsa až za desítkou třináctý.

Blanenský oddíl absolvoval o víkendu ještě jednu akci, a tou byly Svatomartinské sprinty v Hodoníně. Blanenští změřili síly s plavci z deseti oddílů Jihomoravského kraje a přivezli si domů celkem pětadvacet medailí. Ty nejcennější si pověsili na krk Milan Kučera, Anna Kučerová, Viktorie Grmelová a Tomáš Chemčuk.

Blanenským plavcům se na tento víkend, kdy se konala v brněnské pětadvacítce na Lesné krajská republiková kvalifikace žactva, nakupila řada zdravotních komplikací, a proto se zde představilo pouze šest zástupců blanenského oddílu z patnácti přihlášených. To se bohužel projeví také v menší účasti na letošním zimním MČR mladšího a staršího žactva.

Nejlepší výsledky si v Brně vyplavala dvanáctiletá Barbora Sedláková. Na startu jednotlivých disciplín změřila síly s plavkyněmi ze dvanácti klubů Jihomoravského kraje a výsledkem bylo sedm medailí z toho jedna zlatá, pět stříbrných a jedna bronzová. V kategorii dvanáctiletých bodovala také Kateřina Demová, která vylovila z brněnského bazénu jedno stříbro a dva bronzy. V kategorii staršího žactva se na stupně vítězů probojovala pouze Viktorie Grmelová. Ze stovky motýlkem si odnesla stříbro a na dvojnásobné trati brala bronz. Tyto úspěšné blanenské medailisty čeká v prosinci Mistrovství ČR v Trutnově a Kopřivnici.

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509