Dnes je thursday, 02. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



ČKD Blansko loni vykázalo zisk, letošní rok má být ještě lepší

24.5.2014 5:47 | Původní vydání | Michal Záboj

Blansko – Společnost ČKD Blansko Holding po letech organizačních změn loni stabilizovala své hospodaření. Firmě se daří získávat nové zakázky a vrací se na trhy, kde působila před rokem 1989.

ČKD Blansko loni vykázalo zisk, letošní rok má být ještě lepší
Ilustrační foto ČKD Blansko Holding

Minulý rok ČKD například uzavřelo kontrakt na modernizaci vodní elektrárny Fangut v Albánii. V Blansku se pro ni vyrobí dvě Francisovy turbíny za několik set miliónů korun.

Společnost také získala zakázku na zatím menší opravy elektrárny Bhira v Indii. „Pro nás je to významný krok, protože některé trhy byly po roce 89 opuštěny. Naším cílem je se tam vrátit. Značka ČKD Blansko tam má totiž silnou tradici a existuje tam řada elektráren, kde podnik zanechal otisk, a byla by škoda, kdybychom tam neudělali nový,“ podotkla mluvčí ČKD Blansko Holding Nina Juránková.

Firma v současnosti dokončuje modernizaci prvního stroje pro elektrárnu Ust-Chantajskaja. Dohromady do roku 2020 do nejseverněji položené vodní elektrárny v Rusku dodá sedm turbín. „Turbína má v průměru čtyři metry. Lidé ji mohou vidět v rámci dne otevřených dveří, který v naší společnosti pořádáme čtrnáctého června,“ dodala mluvčí s tím, že celková hodnota zakázky činí asi miliardu korun.

ČKD Blansko Holding minulý rok vykázala obrat kolem 600 milionů a zisk asi 45 milionů korun. Pro letošek firma očekává ještě o něco vyšší čísla. „Náš optimismus pramení především z toho, že trh v oblasti hydroenergetiky je poměrně stabilní a nabízí dostatek obchodních příležitostí. Navíc většina těchto projektů je dlouhodobého charakteru,“ upřesnila provozní ředitelka společnosti Tereza Svobodová.

Majitelem firmy je od roku 2010 ruská společnost  JSC Tjažmaš. Součástí skupiny je i ČKD Blansko SMALL HYDRO, která vyrábí turbíny pro malé vodní elektrárny. V ČKD Blansko Holding, který se věnuje výhradně oblasti hydroenergetiky, pracuje v současnosti kolem 530 zaměstnanců.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509