Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Ekonomickou situaci boskovické nemocnice se podařilo stabilizovat

21.9.2014 16:01 | Původní vydání | Radim Hruška

Boskovice - Po loňském propadu hospodaření je letos situace v boskovické nemocnici stabilizovaná. Jak konkrétně vypadá, prozradil její jednatel Dan Navrátil.

Ekonomickou situaci boskovické nemocnice se podařilo stabilizovat
Nemocnice Boskovice. Foto www.nemocniceboskovice.cz

Jak vypadá současná ekonomická situace nemocnice?

Dá se říci, že se trend hospodaření obrátil. V době, kdy jsem nastoupil na post jednatele, bylo hospodaření každý měsíc ve ztrátě. To se podařilo změnit. Od září loňského roku jsme se ani jeden měsíc nedostali do „červených čísel“. Hospodaření za loňský rok skončilo ve ztrátě zhruba šest milionů korun, po započítání účetních operací pak patnáct milionů. Po letošním prvním půlroce jsme zhruba devět milionů v plusu, takže obrat je zřetelný.

Jakým způsobem se podařilo trend obrátit?

Nastavili jsme úsporná opatření na straně léků a spotřebního materiálu. Dalším podstatným krokem je, že jsme se zaměřili na vykazování péče pro zdravotní pojišťovny, které se výrazně zefektivnilo. Třetí podstatný fakt je, že od začátku letošního roku začal v nemocnici fungovat nový organizační řád, což s sebou přineslo i vznik nových nákladových středisek, které mají své jednotlivé rozpočty. Ty jsou připravovány sofistikovaným způsobem, který umožňuje neustálou kontrolu nad prostředky. Sleduje se hned několik faktorů – spotřeba léků, materiál, energie, mzdové náklady...

Úsporná opatření jsem začal zavádět ihned po svém nástupu do funkce. Nejprve to byly rychlé změny, které měly okamžitě zlepšit fungování nemocnice. Poté přišly na řadu systémová opatření jako již zmiňovaný nový organizační řád.

Plánuje nemocnice pro letošek významnější investice?

Při plánování investic jsme byli velmi obezřetní. Věděli jsme, že se musíme soustředit na to, aby nemocnice fungovala a nenarůstaly ztráty. Takže velké plány nemáme, ale po vyhodnoceném pololetí možná zkusíme přehodnotit náš investiční plán.

Ještě v letošním roce bychom chtěli zvládnout vybudovat kompletně nový centrální příjem, který by se nacházel ve spodním traktu nemocnice. V současné době se připravuje projekt. Cílem je, aby lépe sloužil pacientům, pro které budou všechny služby koncentrované na jednom místě, to znamená centrální příjem, pokladna, výpisy ze zdravotnické dokumentace, kopírování atd. Zároveň budou v místě soustředěné i služby pro naše zaměstnance, kteří si potřebují vyřídit administrativní záležitosti.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509