Dnes je tuesday, 23. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU – Boskovické běhy, výstava kostýmů a Velorexy

30.4.2015 17:52 | Původní vydání | Radim Hruška

Blanensko a Boskovicko – Nadcházející prodloužený víkend nabídne řadu zajímavých akcí. Sportovci si užijí Boskovické běhy, děti potěší výstava kostýmů ze seriálu Arabela, milovníky netradičních vozítek zase Jarní sraz Velorexů...

KAM O VÍKENDU – Boskovické běhy, výstava kostýmů a Velorexy
Boskovické běhy. Foto archiv

Rájecký zámek zve na návštěvu sklepů a také krypty

pátek 1. května – Státní zámek Rájec nad Svitavou

Návštěvníci zámku v Rájci nad Svitavou se v pátek prvního května dostanou i do normálně nepřístupných částí. Tentokrát je průvodci zavedou do zámeckého podzemí. „Letos návštěvníkům ukážeme sklepy pod kuchyňským pavilonem, které sloužily taky jako úkryt při náletech pro obyvatele zámku, a také kryptu pod zámeckou kaplí, kde se zase kdysi pohřbívalo,“ upřesnila rájecká kastelánka Jana Kopecká s tím, že prohlídky začínají v jedenáct, ve třináct a ve čtrnáct hodin.

Od prvního května bude v navíc v zámecké kapli k vidění betlém známého řezbáře Jiřího Netíka. Dílo z ořechového dřeva vznikalo v uplynulých dvaceti letech a nyní obsahuje pětadvacet postav. „V loňském roce betlém zdobil katedrálu Notre Dame, v roce 2009 římský Pantheon a v roce 2011 katedrálu svaté Guduly v Bruselu,“ podotkla kastelánka.


Do Kateřinské jeskyně se sletí čarodějnice

pátek 1. a sobota 2. května – Kateřinská jeskyně

Netradiční prohlídku zažijí o víkendu návštěvníci Kateřinské jeskyně. V pátek i sobotu mezi devátou a sedmnáctou hodinou se totiž bude v jeskyni odehrávat Slet čarodějnic. V podzemí budou k vidění strašidla i čarodějnice. Na akci je nutné se předem objednat.


Kemp Olšovec bude hostit skauty z celého okresu

pátek 1. až neděle 3. května – Kemp Olšovec Jedovnice

Více než dvě stovky skautů a skautek se od pátku do neděle utáboří v kempu Olšovec v Jedovnicích. Čeká je okresní kolo Svojsíkova závodu, který se koná pod záštitou organizace Junák – český skaut, z.s. jednou za dva roky. Jedná se o základní kolo závodu, které probíhá v jednotlivých okresech ČR, odkud vítězové postupují do krajských kol. Ti nejlepší se dostanou až do kola celostátního, které představuje pro mnohé vrchol celoročních příprav. Celý závod se ponese v duchu dobrodružného příběhu J. R .R. Tolkiena „Hobit aneb cesta tam a zase zpátky“. „Letošní Svojsíkův závod jsme pojali v duchu oslav 50. výročí, kdy se hobit Bilbo vydal k drakovi Šmakovi,“ říká Gabriela Plchová, programová vedoucí.


Boskovické běhy: sportování i bohatý kulturní program

pátek 1. května – Masarykovo náměstí Boskovice

V pátek odstartují na Masarykově náměstí v Boskovicích již 6. Boskovické běhy. Kromě různých běžeckých tratí čeká na příchozí i celodenní kulturní program. Jak říkají pořadatelé, Boskovické běhy mohou ukázat dětem, ale nejen jim, že volný čas lze trávit aktivně, a že díky sportu mohou poznat nové přátele, kamarády a mohou navázat nové vztahy.

Kompletní program zde.


Na boskovickém zámku ukážou kostýmy z Arabely

pátek 1 až neděle 3. května – Zámek Boskovice

Zámek Boskovice zve všechny milovníky pohádek na výstavu kostýmů a rekvizit ze seriálu Arabela. Výstava bude otevřená od pátku 1. května až do 28. června. K vidění budou rekvizity z tohoto kultovního seriálu – například kouzelný prsten, křišťálová koule, cestovní plášť, královské šperky a mnohé další. Na výstavě budou moci návštěvníci bdivovat i kostýmy královské rodiny (i s korunovačními klenoty), čarodějů I. i II. kategorie, které doplňují tři desítky dalších pohádkových kostýmů jako jsou například královští rádcové, Rumburakova pomocnice – čarodějnice, ježibaba z Perníkové chaloupky i s Jeníčkem a Mařenkou, ale také disco šaty princezny Xenie. Stranou pozornosti však nezůstává ani pokračování seriálu pod názvem Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek, natočené v 90. letech.


Boskovice přivítají Jarní sraz Velorexů

pátek 1. až neděle 3. května – Boskovice

Od pátku do neděle se bude v Boskovicích konat tradiční Jarní sraz Velorexů. Víkendový program vyvrcholí v neděli v Boskovicích. Od 9.30 hodin se účastníci srazu vydají ze Suchého do Boskovic, kde projedou městem po trase Dukelská, Sušilova, Kpt. Jaroše, Komenského, Nádražní, Sokolská, Bezručova, parkoviště u Zlaté růže. Kolem desáté hodiny přijedou na parkoviště u Zlaté růže, kde bude následovat vyhlášení výsledků srazu.


Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509