Dnes je sunday, 19. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: Boskovický hrad ožije princeznami a rytíři

19.5.2016 17:25 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION – Následující víkend nabídne pestrou paletu akcí. Na hradě v Boskovicích se lidé vrátí do středověku, v Letovicích se předvedou mažoretky, v Blansku zažijí pohádkovou muzejní noc... Více v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: Boskovický hrad ožije princeznami a rytíři
Šermíři na boskovickém hradě. Ilustrační foto Michal Záboj

BambiFEST 2016 v Blansku

pátek 20. a sobota 21. května – Zámecký park v Blansku

V pátek a sobotu bude blanenský zámecký park patřit přehlídce volnočasových aktivit pro děti – BabiFEST 2016. Jedná se o festival kapel a interpretů z Blanska a blízkého okolí.

Více zde.


Pohádková muzejní noc

pátek 20. května – Blanenské muzeum

V pátek se v blanenském muzeu odehraje Pohádková muzejní noc. Začne v 17 hodin pohádkovým koncertem orchestru Teammus při ZUŠ Blansko, v 18 hodin přijde na řadu divadlo O hloupém Honzovi a v 19 hodin bude na programu slavnostní zahájení večerních prohlídek zámku i věžních hodin s pohádkovými postavami – možná potkáte i draka. Prohlídky jsou zdarma, zámek bude otevřený do 22 hodin.


Boskovický hrad ožije princeznami a rytíři

sobota 21. a neděle 22. května – Boskovický hrad

Sobota a neděle budou na boskovickém hradu od 10 do 17 hodin patřit akci Oživlý hrad Boskovice aneb Princezny, rytíři a koně na hradě, kterou pořádá klub historického šermu Ymca Brno Baštýři. K vidění bude jezdecký rytířský turnaj, šermířská vystoupení, pohádka nebo šermířský muzikál. Příchozí si budou moci také prohlédnout žoldnéřské ležení, vyzkoušet si střelbu z luku a kuše nebo se naučit šermovat.


Odpoledne v židovském ghettu

sobota 21. května – Boskovice

Unijazz, p. s. v Brně za podpory Nadačního fondu obětem holokaustu pořádá v sobotu v Boskovicích Odpoledne v židovském ghettu. Program: 15.30 hodin Židovský hřbitov - hřbitovem provede Jaroslav Achab Haidler a budete si moci prohlédnout i nově zrekonstruovanou márnici, 16 hodin Mikve na náměstí U Templu - komentovaná prohlídka Heleny Janíkové, vystoupení dětí hudebního sdružení Pružina, v 17 hodin přednáška Terezy Czesany Dvořákové (Národní filmový archiv Praha) - protižidovská propaganda Třetí říše ve filmu, přednáška se koná ve sklepním prostoru Hotelu Pod Zámkem, vchod z ulice Pod Klášterem.


Pochod Halasovým Kunštátskem

sobota 21. května – Výletiště v Nýrově

Sportovní klub Nýrov zve v sobotu na pochod Halasovým Kunštátskem. Startovat se bude v 7 hodin z výletiště v Nýrově. Připraveny jsou pěší trasy 6, 15, 25 a 42 kilometrů dlouhé. „S sebou pohodlnou obuv, dostatek pití a dobrou náladu. Budeme se na Vás velmi těšit,“ zvou pořadatelé.


Oslavy Velenu a Borověnky

sobota 21. května – Boskovická sokolovna

Boskovická sokolovna bude v sobotu od 18 hodin patřit oslavám 65 let trvání folklorního souboru Velen a 25 let Borověnky. Společný projekt dvou souborů zobrazující životní období člověka od narození po dospělost skrze lidové prvky a hudební motivy z našeho kraje.Nejmladší děti Borověnky předvedou krátké pásmo U kolébky, prostřední skupina pásmo Když jsem chodil do školy a nejstarší děti zatancují Hry dívek a chlapců. Úvod a období spjatá s dospělostí ztvární soubor Velen. Velen zpracovává hlavně nové či nově pojaté choreografie, společně s Borověnkou skládá příběh růstu člověka zasazený do tradičního prostředí zdejšího kraje. Po vystoupení souborů zahraje Cimbálová muzika Tomáše Zouhara.


Přehlídka mažoretek v Letovicích

neděle 22. května – Fotbalový stadion v Letovicích

Areál fotbalového hřiště v Letovicích bude v neděli od 13.30 hodin hostit již desátý ročník Nesoutěžní přehlídky mažoretek. Po průvodu přes náměstí bude následovat přehlídka mažoretek na stadionu a v 17 hodin akci uzavře slavnostní zakončení.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509