Dnes je thursday, 18. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU – V Josefově předvedou tavbu železa i řemesla

21.5.2015 16:35 | Původní vydání | Radim Hruška

Blanensko a Boskovicko – Přinášíme pravidelný přehled akcí na nadcházející víkend. I tentokrát je z čeho vybírat. Jen namátkou – Setkání ve střední části Moravského krasu, cyklovýlet Na kole za vodou, koncerty Spirituál kvintetu a Čechomoru nebo BambiFEST v blanenském zámeckém parku...

KAM O VÍKENDU – V Josefově předvedou tavbu železa i řemesla
Loňský roční akce v Josefovském údolí. Foto www.technicalmuseum.cz

Setkání ve střední části Moravského krasu

sobota 23. května – Moravský kras

Patnáctý ročník Setkání ve střední části Moravského krasu se uskuteční v sobotu 23. května a jeho dějištěm se opět stane Josefovské údolí mezi Adamově a Křtinami. Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne muzeí a Evropského dne chráněných území.

Od 9 do 17 hodin bude pro všechny návštěvníky připraven bohatý program hned na několika místech. Stará huť nabídne ukázku tavby železa v replice velkomoravské pece, jak naši předci dělali milíře nebo ukázky starých řemesel. Nebude chybět ani oblíbená botanická vycházka. Otevřena bude také Švýcárna se stylovou hospůdkou a především ukázkami činnosti ekologicko volnočasového centra. Jsou připraveny soutěže a aktivity pro děti.

Milovníci tajemného podzemí jistě uvítají možnost prohlídky Býčí skály, v níž bude na pozdní podvečer připraven benefiční koncert pro Malý Tibet. Naskytne se i jedinečná příležitost prohlédnout si Drátenickou jeskyni a promítání dokumentu o nových objevech v této lokalitě. K setkání už několik let neodmyslitelně patří návštěvy jeskyně Výpustek.

Více zde.


Blanenský zámecký park ožije BambiFESTem

pátek 22. a sobota 26. května – Zámecký park Blansko

O nadcházejícím víkendu se v blanenském zámeckém parku odehraje akce BambiFEST, v rámci které se představí blanenské kroužky pro děti, spolky, organizace i zájmová sdružení. V letošním roce si budou moci děti vyzkoušet judo, baseball, nebo si mohou zahrát šachy, zastřílet z luku a zkusit řídit RC modely aut. Kdo si donese kolečkové brusle, může se zapojit také do rychlobruslařského klání a nechat si změřit čas na krátké dráze.

Kompletní program zde.


Cyklisté se vydají Na kole za vodou

sobota 23. května – Restaurace U Filků v Dolní Lhotě

Boskovická divize Vodárenské akciové společnosti pořádá v sobotu tradiční cyklistickou vyjížďku. Tentokrát s podtitulem Blanenské přivaděče. Startovat se bude v 10 hodin od restaurace U Filků v Dolní Lhotě. Na účastníky čeká zhruba 34 kilometrů v sedle. Navštíví například vrtanou studnu v Dolní Lhotě, čistírnu Černá Hora – Bořitov, úpravnu vody v Lažanech nebo vodojem v Hořicích. U většiny objektů bude probíhat odborný výklad a účastníci si také prohlédnou jeden objekt od každého typu.

Více zde.


V regionu zahraje Spirituál kvintet i Čechomor

sobota 23. a neděle 24. května – Svitávka, Boskovice

V sobotu se v sokolovně ve Svitávce odehraje koncert Spirituál Kvintetu. Populární skupina vystoupí od 18 hodin. V neděli pak bude boskovické letní kino hostit koncert Čechomoru. Akce startuje v 19.30 hodin.


Muzikantské hody na zámku v Letovicích

neděle 24. května – Zámek Letovice

Základní umělecká škola Letovice, MKS Letovice a Zámek Letovice pořádají v neděli již sedmou Show Velkého dechového orchestru a Big Bandu ZUŠ Letovice. „Muzikantské hody“ začnou v letovickém zámku ve 14 hodin a opakovat se budou ještě v 17 hodin. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509