Dnes je tuesday, 19. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Letocha: Celovečerní film je moje premiéra

11.10.2011 1:45 | Původní vydání 4.10.2011 7:12 | Radim Hruška | Vyšlo v Zrcadlo č. 20

Letovice - Milan Letocha je mladý letovický filmař, jehož krátkometrážní snímky už posbíraly řadu ocenění. Nyní si nasadil laťku výše a natáčí celovečerní film.

Letocha: Celovečerní film je moje premiéra
Foto archiv

Jaký je tedy váš aktuální projekt?
S kolegy jsme přemýšleli, jak natočit film, který by byl zajímavý pro diváky, celovečerní a zároveň nízkorozpočtový. Výsledkem je Untitled Project, na kterém právě pracujeme. Jedná se o sedmdesátiminutový minimalistický snímek se třemi herci, který má mít premiéru v závěru příštího roku. Kromě mě (kamera, režie) se na projektu podílí ještě Daniel Skřipský (scénář) a Thomas Frömel, který zároveň sponzoruje natáčení. Všichni tři pak tvoříme jediné herce filmu. Téma jsem vymyslel já, ale hodně se měnilo. Daniel pak začal pracovat na scénáři. Devadesát procent dělá on, ale já do něho zasahuji. Mění se doslova za pochodu, vyvíjí a upravuje. Máme jasně danou ideu, ale také vymýšlíme, jak například udržet divákovu pozornost.

Jak jste se vůbec se zbylými dvěma protagonisty seznámil?
Jsme kamarádi. Dali jsme se dohromady tak, že Daniel Skřipský mě potkal asi v roce 2003 na jedné boskovické diskotéce a Thomas byl jeho kamarád. Poté jsme se spojili a začali točit krátkometrážní filmy, se kterými jsme získali mnoho ocenění. Až po deseti letech práce jsem si konečně troufnul na celovečerní film. Nabral jsem hodně zkušeností a věřím tomu, že bychom mohli pokročit dál.

Kde se bude příběh odehrávat?
Je situován do domu, kde se odehrávají různé paradoxy. Děj je postaven na tom, že do něj přijíždějí dva filmaři točit horor. Na místě je má čekat třetí člen štábu. Místo něj však nacházejí jen podivný vzkaz, a tak se smíří s tím, že jejich známý odešel a budou si muset vystačit sami. Po úvodní části nastává zvrat. Původně dokumentární kamera, známá například ze Záhady Blair Witch, se mění na snímání z pohledu jednotlivých účastníků příběhu. Nevíme, jestli byla tato technika už použita, v žádném filmu jsme ji zatím neviděli. Je to tedy trochu experiment, protože nevíme o nikom, kdo by takto natočil celovečerní film.

A dál...
Nejedná se o klasický horor s různými skřeky a děsivými scénami. Divák bude přinucen přemýšlet o ději, ponořit se do vlastního nitra a objevit strachy v sobě samém. Ocitne se totiž v propleteném uzlu možných časoprostorových paradoxů s velmi hrůzostrašným podtextem. Nemusí se ale bát vážného a těžkého tématu. Film obsahuje také humor, který děj odlehčuje. Každý si v něm najde něco svého – trochu hororu, zábavy i sci-fi.

Netradiční není jen film samotný, ale také způsob jeho propagace.
Nemáme rozpočet na to, abychom udělali nějakou velkou reklamní kampaň. Proto jsme vymysleli trochu jinou strategii. Prvních dvacet minut jsme pojmenovali Project s tím, že se bude účastnit soutěží a festivalů, kde bude zároveň odkazovat na celovečerní film. Takže divák uvidí prvních dvacet minut a na konci zjistí, že existuje také celovečerní film, který je s tím spojený. Je to docela neobvyklé, ale jiná cesta v současné době není.

Můžete prozradit také něco o sobě?
Už od sedmi let mám rád filmy žánru drama, sci-fi a fantasy, které ve mně probudily velkou naději, že se jednou stanu filmovým průkopníkem. V roce 2002 jsem založil malou společnost Mirax Movies, kde jsem ztvárnil prvotní nápady a měl možnost si vyzkoušet spolupráci s herci, režií a střihem. V roce 2003 jsem nastoupil na školu s filmovým zaměřením v Hradci Králové, která mně dala hodně zkušeností. V letech 2006 až 2010 jsem se účastnil mnoha celostátních festivalů a vyhrál některé lukrativní ceny. Natočil jsem svůj první celostátně oceněný film jménem Destiny, který se zúčastnil soutěže TV Barrandov, kde také získal cenu diváků. Velmi úspěšný byl pro mě minulý rok, protože jsem se zúčastnil Evropské soutěže Gold Magnum a natáčení reklamy se slavným hollywoodským hercem Beniciem del Torem v Barceloně.
Více o aktuálním projektu naleznete na webových stránkách www.untitledproject.cz. Distribuci a produkci zajišťuje Miraxstudio - www.miraxstudio.com.

Filmografie
2012 Untitled Project
2011 Project
2009 Prohra (amatérský film)
2007 FAFU (amatérský film)
FAPU !!! (amatérský film)
2006 Přízrak (amatérský film)
2005 Destiny (amatérský film)
Stopař (amatérský film)
2003 Chodec (amatérský film)

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509