Dnes je thursday, 18. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Mám obrovskou radost, říká čerstvý mistr světa v biketrialu Kolář

2.9.2014 12:00 | Původní vydání | Bohumil Hlaváček

Tanvald, Blansko - Obrovský úspěch zaznamenali o minulém víkendu blanenští biketrialisté v reprezentačních barvách. Několikanásobný mistr světa v mládežnických kategoriích a vicemistr světa z loňského roku Václav Kolář dosáhl poprvé ve své kariéře na vytoužený titul v elitní kategorii. 

Mám obrovskou radost, říká čerstvý mistr světa v biketrialu Kolář
Václav Kolář na trati. Archiv VK

A to způsobem nevídaným. Po dvou výhrách ve Španělsku nenašel třiadvacetiletý sportovec z Blanska přemožitele ani ve finále seriálu, které se konalo v Tanvaldu a dosedl na pomyslný trůn pro absolutně nejlepšího biketrialistu planety. Na nejvyšším stupni stanul na tomto závodě i jeho týmový kolega Martin Kakáč, kterého tato výhra posunula na celkové druhé místo v kategorii Senior. A do třetice bral medaili i nejmladší z trojice Ondřej Šenk. Tomu sice tanvaldský závod nevyšel, body za dvě druhá místa ve Španělsku mu ale daly celkový bronz. S Václavem Kolářem jsme si popovídali po jeho návratu do Blanska o čerstvých pocitech světového šampióna.

Už několik let jsem se těšil na tento rozhovor. Tedy s mistrem světa v elitní kategorii. Čekal jsi, že to bude již dřív než ve třiadvaceti letech? Poslední dva roky to již bylo těsné. Prolomilo se to, mám z toho obrovskou radost. Je to super.

Soupeře jsi převálcoval nevídaným způsobem. Vyhrál jsi všechny tři závody…
Z výsledků to vypadá přesvědčivě. Ale tak jednoznačné to nebylo. Ve Španělsku to bylo těsné. Guttierez byl domácí na prvním závodě, stavěl i sekce. Druhý závod byl nejtěžší. Strašné vedro, hrozně dlouhé a náročné úseky. Takové sekce jsem ještě nejel, velice náročné na fyzičku. Asi nejtěžší závody mého života. Oproti Blansku loni to bylo náročnější.

Jak to vypadalo konkrétně?
První díl seriálu se jel na pobřeží Atlantiku, na kamenech u moře. Když byl příliv, muselo se to obcházet. Moc se mi tam líbilo. Na druhém to bylo velice pestré. Třeba na zřícenině nějaké budovy, v lesíku ve španělském červeném prachu, poslední dvě umělé sekce byly moc pěkné. Ty jsem absolvoval bez chyby, a to rozhodlo.

Tvým hlavním soupeřem byl kamarád Raul Guttierez. Byla mezi vámi rivalita?
Jsme kámoši, radíme si i v závodě, ale napětí tam bylo. Po závodech jsem u něho spal. On do toho dával maximum, je o hodně starší, chtěl moc vyhrát. Radost však měl i z druhého místa, stříbro ještě neměl.

Jak hodnotíš výkony blanenských parťáků?
Oni měli ty sekce trochu lehčí než elita. Mrzelo mne, že Ondra to v Česku pokazil v prvním kole a nešlo to spravit na líp než bronz. S Martinem jsme se na trati míjeli, neviděl jsem ho. U nás neudělal ani jednu chybu a dostal se na druhé místo, což se cení. I když on byl zklamaný, věřil si ještě výš. Myslím, že by se měl už posunout do elity, záleží to ale na něm, jak moc si bude věřit.

Kompletní rozhovor si přečtěte v aktuálním čísle tištěného Zrcadla.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509