Dnes je monday, 06. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Mistrovství ČR v biketrialu zavítalo na blanenskou přehradu

22.6.2015 12:00 | Původní vydání | Bohumil Hlaváček

Blansko – Poprvé v roli šéfa organizačního výboru významné akce. Václav Kolář, úřadující mistr světa v biketrialu v žádném případě nezklamal. Blanenský závod se líbil všem, jeho úroveň byla skvělá. A bonbónkem bylo i to, že Vašek suverénně ovládl i závod v kategorii Elite, za který si zasloužil jedničku s hvězdičkou. Jeden trestný bod za celý závod a výhra s obrovským náskokem.

Mistrovství ČR v biketrialu zavítalo na blanenskou přehradu
Václav Kolář na trati. Foto Bohumil Hlaváček

A nezávodil sám. Poprvé se na domácích sekcích v elitní kategorii objevili hned čtyři místní borci. Ondřej Šenk skončil desátý. „Je to takové standardní umístění. Myslím, že ještě mám hodně co zlepšovat. Moc mi pomáhají tréninky s Vaškem, jsem rád, že mi radí a pomáhá,“ pokyvuje hlavou. „Už mne několikrát podržel. Druhé kolo začalo pršet, bylo to těžké. Jsem rád, že ale ohlasy na naše závody jsou vesměs pozitivní, snažili jsme se vše nachystat kvalitně,“ dodal Ondřej, jeden z organizátorů i jezdců v téže osobě.

Podobnou roli měl i další z blanenských bikerů Václav Šenk. Skončil osmý. „Mokro mi nesedí, nejsem spokojený s výkonem ani umístěním. Ale snad se to časem zlepší,“ krčil rameny po závodě. Speciálně se na domácí závod nepřipravoval. „Měli jsme spoustu práce s přípravou, na vlastní trénink času moc nezbylo. Ale myslím, že se nám to povedlo,“ usmívá se spokojeně.

A podobné pocity měli po skončení akce i nejvyšší představitelé blanenské radnice, kteří přišli předávat ceny nejlepším. „Sám za sebe mohu říci, že pomyslně smekám před Václavem Kolářem, který se zhostil pozice organizátora na výbornou a ještě zvládl svoji úlohu favorita závodu,“ uznal starosta Ivo Polák a místostarosta Jiří Crha jen přikyvoval. „Ukázal se i jako výborný moderátor,“ podotkl s tím, že v Blansku jsou momentálně jedni z nejlepších sportovců v této disciplíně na světě. Budoucnost biketrialu ve městě vidí oba pozitivně. „Víme, že Kolář jako nový předseda má záměry s přebudováním jejich areálu na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Jsme připraveni to podpořit,“ říká Polák. Jiří Crha souhlasí. „V souvislosti s novou koncepcí sportu očekáváme větší podporu mládeže, kterou již vnímáme od nového vedení klubu,“ váží si. Oba společně poděkovali Kolářovi a jeho týmu za uspořádání výborné akce, která je dobrou vizitkou pro město.

Na stříbro dosáhl v kategorii Elite Martin Kakáč. „Jsem spokojen. Do druhého kola, které jsem trochu pokazil, jsem měl naštěstí náskok. Těším se na mistrovství světa, poprvé jdu do elity,“ pousmál se. Jak dodal, v současnosti nedává kolu tolik, co by chtěl. „Preferuji práci, to je trochu logické,“ podotkl. Nicméně jak řekl, biketrial pořád hodlá dělat pokud možno naplno. Na šampionátu by byl spokojen s umístěním tak do osmého místa. „Nedělám si iluze, že by mohla být hned při premiéře medaile. Je pravděpodobné, že bude velká konkurence, mistrovství bude otevřené pro jezdce z UCI, ani Vašek to nebude mít lehké. Snad nebude pršet, to já nemám rád.,“ svěřil se Martin Kakáč. Podle něho to budou skvělé závody.

Václav Kolář zářil. „Všichni jezdci za mnou chodí, že to bylo v Blansku super. To musí potěšit,“ spadl mu kámen ze srdce. Jen z chvilkové nepřízně počasí neměl radost, zapršelo. „Samozřejmě mne těší i moje výhra. Jsem sám se sebou hrozně spokojený, sedlo mi to. Závod vyšel na jedničku. Je pecka, že jsem zatím vyhrál všechny, do kterých jsem nastoupil. Uvidíme za měsíc ve Španělsku. Budou nová pravidla, tři závody během jednoho týdne. Snad jsem připraven, makal jsem hodně. Hrozně se těším, ale nic nemůžu slíbit. Sen jsem si splnil už loni. Když to vyjde i letos, proč ne?“ uvedl obhájce titulu absolutního mistra světa.  

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509