Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Mladí atleti z Blanska si v Bratislavě dobře zazávodili

17.12.2014 17:12 | Původní vydání | Bohumil Hlaváček

Bratislava, Blansko - Každý rok v prosinci pravidelně startují blanenští atleti na setkání atletů a atletek v kategoriích žactva, dorostu a juniorů z Česka, Slovenska, Rakouska a Maďarska. Letošní ročník byl asi nejpočetnější z posledních deseti let. 

Mladí atleti z Blanska si v Bratislavě dobře zazávodili
Blanenští atleti. Foto archiv

 „Jelo nás nakonec jedenáct, což považuji za úspěch. Díky Katce a Zdeňkovi Štoudkovým jsme zase asi po deseti letech jeli na závody z Blanska autobusem. Tímto jim ještě jednou děkuji,“ uvedl trenér Jiří Ošlejšek.

Filip Dvořák běžel šedesátku a štafetu. V rozběhu si vynikajícím způsobem vylepšil osobní rekord na 7,18 s. Ve finále to bylo o něco pomalejší, ale i tak to stačilo na celkové páté místo z celkového počtu 114 sprinterů. Čas z rozběhu ho posunul na letošní 8. místo v tabulkách ČR. Kromě toho se podílel rozhodujícím způsobem na úspěch štafety 4 x 200 m, kdy ve finiši běžel dvoustovku pod 23 s.

Adam Pernica startoval v dálce a trojskoku. Ve své hlavní disciplíně trojskoku hodně bojoval s technikou, ale to se dá v přípravném období očekávat. I přesto stačil jeho výkon 12,19 m na 14. místo v tabulkách ČR. V dálce se mu tolik nedařilo, obsadil 8. místo výkonem 5,73 m. „Z toho, co jsem viděl, je to jen v technice a v lednu a únoru očekávám velké zlepšení,“ říká Ošlejšek. Michal Zamazal svoji disciplínu 200 překážek v hale nemá a tak musí běhat jen šedesátku a delší hladké tratě. Na krátkých překážkách dvakrát suverénně vyhrál svoje běhy v časech 9,31 s a 9,33 s. Celkově obsadil třetí místo za závodníky Slovenska. Na půlce byl dvanáctý v čase 2:23,48 min.

Vojta Stehlík byl na svých prvních závodech a teprve se rozkoukává. Běžel 500 m za 1:42,03 min. a osmistovku za 3:02,38 min. Na začátek to není vůbec špatné. Leona Marečková si stejně jako Filip hodně vylepšila svůj osobák na 8,20 s. Ve finále běžela 8,26 s. Celkově obsadila 6. místo ze 142 sprinterek čtyř států. Obě naše sprinterské jedničky mají již jistou účast na MČR a to sezona teprve začala. Skákala dálku (4,11 m) a byla členkou štafety dívek na 4 x 200 m, kde dívky obsadily šesté místo časem 1:54,74 min.

Pavla Štoudková byla nejmladší závodnice, ale rozhodně se neztratila. Běžela závod na 800 metrů a stylem start-cíl zaběhla skvělý čas 2:37,65 min. „Když beru v úvahu, že byla po nemoci a musela si celý závod odtáhnout sama, je to vynikající výkon. I tak je s obrovským náskokem letos první v tabulkách ČR přípravek. I v dálce si nevedla špatně, skočila 3,82 m,“ potěšilo Ošlejška.

Lenka Suchá běžela šedesátku za 8,67 s a půlku za 2:40,73 min. Zdenka Klinkovská měla stejné disciplíny jako ona. Šedesátku za 8,77 s a osmistovku za 2:40,80 min. „Do republiky je ještě hodně daleko, tak doufám, že se holky dají ještě do formy,“ uvažuje kouč. Radka Centnerová běžela velmi náročnou kombinaci 500 a 800 metrů, ale zvládla to i se štafetou výborně. Pětistovku za 1:40,66 min. a půlku za 2:53,73 min. „Je to jen příprava, protože její hlavní tratí asi zůstane patnáctka,“ poznamenal Ošlejšek.

Martina Hlaváčková a Barbora Danihelková byly na svých prvních atletických závodech. „Musím přiznat, že obě mě mile překvapily. Běžely 60 metrů, protože jsem chtěl vyzkoušet jejich rychlostní schopnosti. Martina běžela 9,16 s a Barbora 9,39 s. Jejich druhou tratí byla šestistovka. Z 29 závodnic obsadila Martina 11. místo časem 1:59,78 min. a Barča 18. místo časem 2:08,96 min. Celkově jsem byl s výkony všech hodně spokojený. Bohužel pořadatelé celý závod nezvládli, když jim odpustím zpoždění časového programu víc než o hodinu, tak interpretaci výsledků jim odpustit nemohu. Promítat výsledky tak, aby byly naprosto nečitelné a navíc dávat výsledky na tabuli s více než dvouhodinovým zpožděním, některé vůbec, to se prostě odpustit nedá,“ nelíbilo se trenérovi.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509