Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Motocyklová závodnice Romana Tomášková je šampionkou Alpe Adrie

30.9.2014 12:11 | Původní vydání | Vladimír Jirůšek

Svatá Kateřina - Vynikajícího úspěchu dosáhla patnáctiletá motocyklová závodnice Romana Tomášková z Kateřiny, když dokázala zvítězit v středoevropském šampionátu silničních motocyklů Alpe - Adria ve třídě Moto3, což se nikdy v dlouhé historii tohoto seriálu příslušnici něžného pohlaví nepodařilo. Dokázala tak navázat na úspěchy Kornfeila a Haniky, našich současných reprezentantů v MS, kteří v minulosti tento seriál také vyhráli.

Motocyklová závodnice Romana Tomášková je šampionkou Alpe Adrie
Romana Tomášková. Foto Vladimír Jirůšek

Že se tento výsledek nerodil lehce svědčí i poslední dvojzávod, který se konal tuto sobotu a neděli jako Velká cena Slovenska na automotodromu Slovakia Ring v Orechovej Potoni, nedaleko Dunajské Stredy.

Prakticky od pátečních treninkových jízd musela Tomášková bojovat nejen se soupeři a svým strojem, který už ke konci náročné sezóny trochu ztrácel na výkonu, ale i s velkou nepřízní počasí. Prakticky všechny jízdy se odjely na mokré trati za deště. Při startu prvního sobotního závodu, do kterého Romana startovala ze čtvrté pozice v první řadě s luxusním náskokem 23, resp.36 bodů na své největší soupeře, Italy Settima a Menozziho se počasí naštěstí trochu umoudřilo a dovolilo start na suchých pneumatikách.

Těžko popsat, jaké zděšení zavládlo mezi členy jejího doprovodu, když krátce po startu, ještě v průběhu prvního kola Romana zpomalila, aby vzápětí odstavila zmlklou hondu u svodidel. Příčina? Porucha spojky. Pak už jen sledovala své šťastnější soupeře, jak silně ukrajují z jejího bodového náskoku, který se v cíli rázem scvrknul na deset a šestnáct bodů. Dlouho, až prakticky do brzkých ranních hodin se svítilo ve stanu PaM Racingu, kde se pracovalo na odstranění poruchy a co nejlepším naladění stroje k poslednímu a rozhodujícímu závodu sezóny. A protože před jeho startem začalo znovu pršet a bylo nutno nasadit tentokrát mokré gumy, tak o taktice pro závod bylo rozhodnuto předem:

Nepouštět se do nějakých divokých soubojů na špici a držet se co nejblíže svých největších konkurentů. A tentokrát vyšla dokonale. Po projetí cílem na čtvrtém místě bylo rázem jasno. Romana Tomášková je vítězkou seriálu Alpe-Adria pro rok 2014!

Závěrem trocha čísel. Romča letos startovala ve dvanácti závodech, z nichž čtyři vyhrála, dvakrát byla druhá, na čtvrtém místě projela cílem rovněž dvakrát, jednou skončila šestá. Dvakrát upadla a nedokončila, rovněž dvakrát ji zastavila technická závada. Jeden závod musela vynechat pro zranění. Za ní skončilo 25 jezdců z osmi zemí, na motocyklech devíti různých značek.

A nakonec její slova: „Jsem hrozně ráda, že mi to vyšlo. Z kraje sezóny to moc růžově nevypadalo, byly to nervy. Ale konec dobrý, všechno dobré. Chci poděkovat tátovi, všem členům týmu a hlavně všem našim sponzorům, bez jejichž podpory by to nešlo. Moje fandy chci ještě poprosit, aby mi drželi palce při mém třetím pokusu o proniknutí do šampionátu Red Bull Rookies, jehož výběrový kemp mě ještě zanedlouho čeká.“

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509