Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Na světovém šampionátu v kuželkách hraje i blanenská Zuzana Musilová

14.5.2014 8:56 | Původní vydání | Bohumil Hlaváček

Brno- V neděli odstartoval v Městské sportovní hale Vodova v Brně dvoutýdenní program mistrovství světa v kuželkách 2014. Nejprve své síly poměří nejlepší dorostenci do 18 let v rámci Světového poháru.

Na světovém šampionátu v kuželkách hraje i blanenská Zuzana Musilová

Poté se budou rozdělovat tituly mistrů světa do 23 let (13.-18.5), kde se s pomyslným lvíčkem na prsou představí blanenská Zuzana Musilová a jednotlivců mezi dospělými muži a ženami (18.-24.5.). O tečku se postarají hendikepovaní kuželkáři na Mezinárodní velké ceně Brna (25.5.).

Do Brna se sjede postupně celkem 372 sportovců z 18 zemí světa. Všechny soutěžní kategorie se utkají na profesionální osmidráze značky Funk- Spellman, která se instaluje přímo na palubovce pro míčové sporty. 17 metrů širokou a 35 metrů dlouhou sestavu přivezly do Brna dva kamiony a složilo ji 10 lidí. V hlavní kategorii - mistrovství světa jednotlivců - budou muži a ženy soutěžit o sedm sad medailí v disciplínách 120 hodů sdružených, sprintu, kombinaci a smíšeném tandemu.
„Od roku 1993 získala samostatná česká reprezentace v soutěžích jednotlivců osmkrát titul mistrů světa v kategorii U18, jeden titul mistryně světa U23 a devět titulů v kategorii dospělých. Na posledních dvou šampionátech se dařilo hlavně Haně Wiedermannové," řekl prezident České kuželkářské asociace a ředitel šampionátu Petr Vaňura a připomněl tak úspěchy českých barev v tomto zajímavém sportu. Kromě Hany Wiedermannové, která získala na posledních dvou mistrovství světa jednotlivců zlatou medaili v disciplíně sprint, budou mezi tuzemská želízka v ohni patřit i stříbrní medailisté z MS 2010 Jan Kotyza a Lucie Vaverková: „Ráda bych na domácím mistrovství překonala předchozí osmifinálovou účast na MS 2012, čtvrtfinále ve sprintu a deváté místo v kombinaci a spíše navázala na rok 2010, kdy se mi podařilo vybojovat stříbrnou medaili," shrnula své dosavadní úspěchy aktuálně na 22. místě nejvýše postavená česká reprezentantka ve světovém žebříčku NBC.
„Na domácím šampionátu se představí i další kvalitní kuželkáři, kteří mají na svém kontě i medaile ze soutěží družstev. Tu poslední, bronzovou, vybojoval ženský tým loni v Maďarsku," upozorňuje na zisk cenného kovu pro družstvo žen jeho členka Naďa Dobešová. Historicky nejlepší česká kuželkářka, mimo jiné sedminásobná mistryně světa a také držitelka světového rekordu v disciplíně 3x100hs, se však letos představí v jiné než hráčské roli. Na starosti bude mít na šampionátu protokol soutěží. Naopak chybět přímo mezi hráči nebudou oba držitelé světových rekordů v hlavních kategoriích Srb Vilmos Zavarko a Slovinka Barbara Fidel.
Vstupné je více než příznivé, celodenní podívaná vyjde dospělé od 13. května na 100 Kč, za finále MS mužů a žen 24. května zaplatí zájemci 200 Kč. Vstupenky i výhodné permanentky budou k dostání přímo u vstupu do haly. Mistrovství světa v kuželkách 2014 pořádá Jihomoravský kuželkářský svaz pověřený Českou kuželkářskou asociací a Mezinárodní kuželkářskou asociací NBC. Osobní záštitu převzal primátor města Brna Roman Onderka, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a také ministr školství Marcel Chládek.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509