Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Okresní lídři kandidátek v krajských volbách odpovídali Zrcadlu

6.10.2016 4:13 | Původní vydání | Redakce

REGION - V pátek 7. a v sobotu 8. října voliči rozhodnou o novém složení Zastupitelstva Jihomoravského kraje. Vybírat budou z jednadvaceti různých kandidátek. Okresním lídrů z kandidátek, které mají reálnou šanci dostat se do zastupitelstva, redakce Zrcadla položila dvě otázky. 

Okresní lídři kandidátek v krajských volbách odpovídali Zrcadlu
Grafika. zrcadlo.net

Odpovědi jsou seřazeny podle vylosovaných čísel.

1) Které jsou podle Vás nejpalčivější problémy Blanenska a Boskovicka, a co byste s nimi z pozice krajského zastupitele mohl/a udělat?

2) Co byste změnil na fungování samosprávy a krajského úřadu. Jaké změny byste podpořil v systému příspěvkových organizací kraje, dotační politice a v prioritách krajského rozpočtu?

2. Jiří Crha, ODS, místostarosta města Blanska, 56 let

1) Problémem celého kraje, nejen Blanenska a Boskovicka, je především dopravní infrastruktura a stav silnic. V našem okrese je samozřejmě největším problémem neřešení silnice R43 směrem na Svitavy, díky chybějícím zásadám územního rozvoje JMK. Tyto je potřeba co nejdříve schválit.

2) Jednak je to otevřenost a transparentnost kraje, dále rozšíření možnosti komunikovat elektronicky, a hlavně zrevidovat financování neziskových organizací. Některé z nich jsou schopny spolykat stovky tisíc na provozní náklady, přitom za stejné peníze můžeme opravit kilometry silnic nebo investovat do zdravotnických zařízení.


12. Vít Rajtšlégr, ČSSD, starosta Ráječka, 49 let

1) Za jeden z největších problémů považuji dopravní dostupnost. Hlavním problémem je komunikace D43 Brno – Svitavy. Z pozice krajského zastupitele je možné podpořit platné Zásady územního rozvoje. Konečně se dohodnout na jedné a jasné trase. Také je možné, aby krajské zastupitelstvo pomocí zákonodárné iniciativy navrhlo parlamentu ČR řešit tuto komunikaci zvláštním zákonem.

2) Fungování samosprávy i krajského úřadu se řídí platnými zákony v rámci samostatné a přenesené působnosti. Na tom se z pozice zastupitele dá těžko něco změnit. V systému příspěvkových organizací bych podpořil to, co již funguje, a to je víceleté financování. V dotačních programech zachovat Program rozvoje venkova a programy na podporu dobrovolných hasičů a dalších spolků v co největší možné míře. Priority rozpočtu – komunikace, sociální služby, zdravotnictví, bezpečnost.


21 Michal Staněk, Zelení a Piráti, jednatel, 43 let

1) Doprava, protože kraj není schopný připravit Zásady územního rozvoje v souladu se zákonem. To chceme po volbách napravit. Na rozdíl od současného vedení kraje navrhujeme v případě R43 vést obchvat tzv. Boskovickou brázdou, kde je možné se vyhnout obydleným územím. Není to „ideální” řešení, víme však, že tato trasa je jediná možná, alternativní možnost přes Bystrc není právně průchodná a tudíž realizovatelná.

2) Jednou z priorit naší koalice Zelení a Piráti je otevřenost krajského úřadu. Konkrétně to znamená, že kraj bude zveřejňovat vše, co zákon umožňuje. Tím se zajistí efektivnější čerpání rozpočtu. Chceme, aby více peněz šlo do školství a sociálních služeb, například těch odlehčovacích. Najdeme i způsob, jak zajistit lékařům a zdravotnickému personálu odpovídající platové ohodnocení.


23 František Novotný, Starostové pro jižní Moravu, starosta Křtin, 62 let

1) Na Váš dotaz je jednoduchá odpověď. Mám pocit, že náš region Blanensko a Boskovicko snad ani do JMK nepatří. Vždy jsem si říkal, že třeba cesty jsou u nás jako v pohraničí. Už to tak není, byl jsem minulý týden v Královohradeckém kraji v Broumově, pohraničí jak se patří. Bohužel, dnes tam mají také podstatně lepší cesty než my. Nežádáme nic nestandardního, jen stejné podmínky jako starostové koaličních stran v současném zastupitelstvu JMK. Rovné podmínky, aby náš region přestal být popelkou. Také u nás žijí šikovní lidé, nemáme sice vinohrady, ale máme určitě co nabídnout.

2) Nebudu před volbami pronášet líbivá slova, jak hned po zvolení uděláme pořádek ve fungování krajského úřadu, protože se napřed musí každý seznámit z jeho chodem. Co je zbytné a co nezbytné a to je otázka jen několika měsíců. Nad fungováním příspěvkových organizací se vznáší dost pochybností o jejich efektivitě, a komu vlastně slouží. Je smutné, když dotace na hasiče je větší než na kulturu, památky a regionální rozvoj. Je třeba stanovit priority, a to se týká i krajského rozpočtu. Neřeknu nic objevného, jsou to děti, senioři, zdravotnictví, sociální služby, podpora školství, rekreačního sportu a také ty silnice.


24 Jaromíra Vítková, KDU-ČSL, místostarostka Boskovic, 58 let

1) Pro rozvoj významné části jihomoravského kraje je nezbytná výstavba D43. Jsem přesvědčena, že i když se, z důvodu neschválení Zásad územního rozvoje (ZÚR) JMK, zatím stavba této důležité dopravní tepny oddálila, je nezbytné informovat občany, být v kontaktu se starosty jednotlivých obcí a podnikateli. V rámci JMK prosazuji větší součinnost všech dotčených organizací, úřadů a dalších subjektů. Prvním krokem je schválení ZÚR JMK. Druhým, co nejrychlejší zpracování územní studie a současně aktivní vyjednávání všech zúčastněných stran. V oblasti dopravy také chybí koordinace jednotlivých staveb a jejich záměrů, chybí součinnost staveb s ohledem na uzavírky a omezení dopravy.

2) To, co by se mělo změnit z hlediska fungování samosprávy, je větší váha odborných komisí, které často odvádí kvalitní práci, ale do jednání rady a zastupitelstva JMK se závěry z komisí ne vždy dostanou. Co se týká priorit, oceňuji vstřícnost a podporu JMK ve vztahu k neziskovým organizacím, sociální a prorodinné politice. Je dobře, že k prioritám kraje patří integrovaný dopravní systém. Posílení však nutně vyžadují opravy a rekonstrukce krajských silnic a hlavně lepší a dlouhodobější plánování těchto oprav.


30 Jan Nečas, ANO 2011, provozní dispečer, 46 let

1) Jedním z nejpalčivějších problémů týkajících regionu Blanenska a Boskovicka je stav komunikací II. a III. třídy, kde chceme, aby opravy probíhaly dle technické inventury skutečného stavu a nikoliv v chaotických pořadích a dále chybějící kapacitní komunikace (D43), jejíž výstavba je brzděna díky chybějícímu dokumentu ZÚR., který kraj není dlouhé roky schopen přijmout.

2) Chtěl bych prosadit zlepšení výběrových řízení pro dopravce, kde v současné době je jediným kritériem cena, což se ukazuje jako krajně nevhodné a nepřijatelné. Jednoznačně je zapotřebí nastavení multikriteriálních výběrových řízení, kde cena bude pouze jedním z jejich kritérií.


37 Stanislav Navrkal, KSČM, předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva JMK, 67 let

1) Vidíme jako důležité udržet nemocnice v Blansku a Boskovicích v síti zdravotnických zařízení JMK, zachovat funkční LSPP a rozšířit ubytovací kapacitu speleoterapie v Ostrově u Macochy. V dopravě pak nadále prosazovat realizaci D43, pokračovat ve výstavbě silnice II/374 na Boskovicku, zahájit přemostění ul. Svitavská v Blansku a projekt „Boskovické spojky“ jako nové železniční spojení Boskovic s Brnem. Je nutné také dobudovat přestupní terminál v Letovicích a nové cyklostezky včetně doprovodných služeb především v Moravském Krasu a okolí Boskovic.

2) Jako priority v kraji pro následující období vidíme nutnost řešit sucho, zvýšení zaměstnanosti s využitím cestovního ruchu, dokončit vybudování lázní v Pasohlávkách, pomoci Brnu vybudovat víceúčelový centrální stadion a dokončit Janáčkovo centrum, pokračovat v rozvoji vědy a výzkumu a rozšiřovat výuku řemesel, nerozdávat majetek kraje a obcí církvím a v neposlední řadě se připravit na případnou migrační situaci.


45 Vladimír Novotný, Moravané, energetik, 45 let

1) Urychleně započít s přípravou a výstavbou rychlostní komunikace Brno – Svitavy. Doladit páteřní železniční integrovanou linku S2, na kterou ne vždy ideálně navazují další spoje IDS JMK. Má snaha by také směřovala k větší a rychlejší obnově železničního vozového parku pro tzv. osobní vlaky.

2) Problémem krajské samosprávy jsou samotné kraje. V ČR máme příliš mnoho krajů - plných 14. Navíc krajská samospráva je velice drahá a neekonomická. 14 hejtmanů, 14 zastupitelstev, mnoho úředníků atd. Řešení? Zcelit 14 krajů do 3 zemí - Čechy, Morava a Slezsko. Výsledek? Nejen velká finanční úspora.


78 Jan Hrnčíř, Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů, vysokoškolský pedagog, ředitel vzdělávacího centra, 39 let

1) Je to nepochybně stav komunikací 2. a 3. třídy v okrese, jejich stav patří k nejhorším v kraji. Je také třeba dokončit silnici II/374 jako spojnici měst Boskovice a Blansko, která řeší novou trasu mimo zastavěná území obcí. Dále výstavba rychlostní silnice R43 (Brno – Hradec Králové). Tato neustále pouze slibovaná rychlostní komunikace zlepší dopravní dostupnost mnoha měst a obcí, prostupnost v rámci celé silniční sítě České republiky a sníží se dopravní zatížení v mnoha exponovaných místech regionu.

2) Jihomoravský kraj patří k nejzadluženějším krajům v ČR. Musíme snížit zadlužení kraje, prověříme všechny výdaje a následně uspoříme tam, kde jsou zbytečné. Peníze občanů budeme dávat skutečně jen na užitečné a nezbytné věci. Dále je třeba snížit nabobtnalý úřednický aparát a počet uvolněných funkcionářů kraje.


87 Petr Ducháček, TOP 09 s podporou starostů a „Žít Brno“, starosta Drnovic, 29 let

1) Hlavním problémem je kvalita komunikací. Kraj může mnohem efektivněji investovat do opravy a budování nových silnic. Územní plán kraje (ZUR), který brzdí stavbu R43, měl být schválen už před pěti lety. Toto své zásadní selhání by měl kraj vykompenzovat zvýšeným úsilím při dalších přípravách stavby dálnice. Stačí alespoň trochu chtít.

2) Kraj by měl obcím finančně vypomoci s opravou místních komunikací. Dále bych se osobně se rád zasadil, aby v kraji vznikalo více cyklostezek. Stát na stavby vyčleňuje spoustu peněz, ale chybí připravené projekty. Právě s tím by měl kraj obcím pomoci, například formou dotací na projektovou přípravu, výkupy pozemků apod.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509