Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Pilské údolí u Boskovic má novou atrakci, repliku hlubinné pumpy

24.11.2014 11:18 | Původní vydání | Luboš Sušil

Boskovice - Pilské údolí nedaleko Boskovic je obestřeno tajemnou rouškou historie. Ta na nás dýchne především v oblasti dvou rybníků, jež jsou zde již po staletí. Horní je nyní vypuštěný kvůli opravám.

Pilské údolí u Boskovic má novou atrakci, repliku hlubinné pumpy
Intalace repliky hlubinné pumpy Foto Luboš Sušil

Tato oblast je významnou vycházkovou oblastí mnoha výletníků. Vše je zde pečlivě udržované především diky místnímu hodinářskému mistrovi Pavlu Borkovi. Ten zde umístil orientační tabule, dřevěné postavy, vodní kolo, malou zvonici a další oku lahodící předměty, jež sem tématicky skvěle zapadají. Na dně nyní prázdného rybníka jsou i dva vory s hastrmanem a nějakým domečkem. Pokud je v nádrži voda, plavou modely na hladině.

V pátek 21. listopadu 2014 sem zavítal se svými dvěma přáteli, aby postavili na hrázi rybníka věrnou maketu staré hlubinné pumpy (trkače) z amerických kovbojek. Jedná se o větrník, jehož tehdejším úkolem bylo rozhýbat další zařízení, když elektrický pohon ještě neexistoval.

V betonovém podstavci měli již několik dní připravené svorníky přilepené chemickou maltou, práce šla velmi rychle od ruky a za necelou půlhodinu bylo hotovo. I když některý vandal neměl nic jiného na práci než jeden ze závitů poškodit úderem. Naštěstí to nebylo moc a matice si po chvíli dala říct.

Více Pavel Borek: „Ložisko vrtule je ze staré škodovky 1000 MB. Výroba celého větřáku trvala v domácí dílně asi týden. Pomáhají mi zde kamarádi. Bratr Bohumil a Karel Komárek.

Chlapi dotahovali poslední šrouby již za šera, údolím se počal pomalu ploužit podvečerní chlad a mlha. Najednou se zvedl mírný vítr a listy se počaly otáčet. Pavel Borek to pohotově komentoval: „Ložisko je dobré a chráním jej proti dešti. Snad to zde léta vydrží.“

Též jsem usedl na bycikl a pomalu se vydal vstříc večernímu městu. „Snad to tam opravdu dlouho setrvá pro radost především dětem. Jen aby to nějaký nenechavec nezničil,“ říkal jsem si v duchu cestou k domovu.“  

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509