Dnes je wednesday, 17. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Předseda Svazku: zdroje pitné vody Černé Hoře nevydáme

5.3.2015 5:16 | Původní vydání | Michal Záboj

Blansko - Černou Horu teď čekají jednání o podmínkách, za kterých vystoupí ze Svazku vodovodů a kanalizací města a obcí okresu Blansko. Už teď je jasné, že to nebude jednoduché. Na pohled ze strany Svazku jsme se zeptali jeho předsedy Jiřího Charváta.

Předseda Svazku: zdroje pitné vody Černé Hoře nevydáme
Voda Ilustrační foto archiv Zrcadla

Černá Hora vyslyšela názor obyvatel, kteří se vyslovili v referendu pro vystoupení z okresního svazku vodovodů a kanalizací, a oznámila, že tak učiní. Jaký bude další postup?

Svazek obdržel toto vyjádření a na svém zasedání 9. února vzal na vědomí rozhodnutí Černí Hory vystoupit ze Svazku. A zároveň předsednictvo Svazku zadalo kanceláři, aby připravila smlouvu o vystoupení, která bude obsahovat veškeré podmínky pro vystoupení Černé Hory ze Svazku včetně finančního vyrovnání.

Kdy by podle vás měla být smlouva vypracovaná?

Smlouva by měla být připravena v nejbližších dnech. Jakmile bude připravená, tak plánuji s těmito podmínkami nejdříve seznámit pana starostu Černé Hory a zástupce výboru, který si Černá Hora zvolila pro vyjednávání a následně potom předložíme tuto dohodu valné hromadě Svazku.

Ta se uskuteční v polovině roku. Už teď z úst vedení Černé Hory zaznívá, že lze očekávat komplikace při předávání zdrojů vody, které se nacházejí na území městyse. Jak to vidíte vy?

Zdroje na katastru Černé Hory jsou zdroje svazkové, provozuje je Vodárenská akciová společnost a voda z těchto zdrojů je napojena do skupinového vodovodu Boskovice-Blansko. To znamená, že tyto zdroje jsou využívány nejenom Černou Horou, ale i obyvateli jiných obcí, proto samozřejmě zůstanou ve Svazku. Černá Hora ale bude moct po vybudování předávacích míst odebírat takzvanou vodu předanou z tohoto zdroje Zelený kříž.

Vidíte ještě nějaká jiná místa, kde by mohly vznikat problémy?

Další problémové místo bude čistírna odpadních vod, protože do této čistírny jsou svedeny odpadní vody nejen z Černé Hory, ale i z Bořitova a tady bude muset dojít k dohodě, kdo bude provozovat tuto čistírnu a kdo pro koho bude čistit odpadní vodu ať už z Bořitova nebo z Černé Hory.

Pokud se Černá Hora osamostatní, což se pravděpodobně stane, co ji čeká za další nutné investice pro to, aby si mohla sama provozovat vodovod a kanalizaci?

Bude muset vybudovat předávací místo na vodu předanou, potom budou muset zakoupit vodoměry, které musí vlastník vodovodu mít ve svém majetku a samozřejmě je čeká ještě vyrovnání se Svazkem. Jde o investice, které Svazek provedl na majetku, který by měl být vydán Černé Hoře.

A toto by měla přesně určit připravovaná smlouva...

Ano, toto by mělo být přesně definováno v té smlouvě, o které budeme jednat s výborem, který Černá Hora zvolila.

Černá Hora opouští Svazek, zdroj vody asi nedostane

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509