Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Rekonstrukce Punkevních jeskyní se pomalu chýlí ke konci

10.7.2015 4:27 | Původní vydání | Aneta Daňková

Moravský kras - Punkevní jeskyně v Moravském krasu i její okolí prochází od loňského roku velkou přestavbou. Buduje se nová vstupní hala, zastřešuje lodní přístav a upravuje okolí. Návštěvníci i pracovníci jeskyně mají ztížené podmínky. To by ale mělo brzy skončit.

Rekonstrukce Punkevních jeskyní se pomalu chýlí ke konci
Podzemní plavba. Foto Aneta Daňková

Průvodci, lodníci, informace i pokladna přebývají v provizorních buňkách. Prostory jsou tu velmi stísněné. „Mnoho lidí si stěžuje, že máme malou kuchyňku, špatné záchody a podobně. Podle mě nás ale jako pracovníky celá tato situace stmelila, atmosféra je tu uvolněnější,“ říká jedna z brigádnic Karolína Laštůvková. „Není to tu taková katastrofa, jak se zdá,“ dodává.

Návštěvníci jsou již netrpěliví a často se průvodců ptají, kdy bude stavba dokončena. Přesný termín ale neví ani vedoucí stavby Michal Benda. „Může se stát cokoliv nečekaného, ale s opravami bychom měli skončit na konci září. Do konce prázdnin už bude v provozu nová budova, poté se bude ještě dodělávat vše kolem, jako například zpevnění a úprava plochy před vstupní halou,“ vysvětluje Benda.

Provizorní podmínky však na návštěvnost jeskyně nemají skoro žádný vliv. „Turistů je stále stejně, jako obvykle, denně někdy i přes tisíc. Vadí mi ale, že tu chybí větší přístřešek pro návštěvníky při nehezkém počasí nebo že tu není občerstvení. Všichni se už ale moc těšíme na novou budovu,“ komentuje situaci u jeskyně stálá zaměstnankyně Jaromíra Badalová.

Je dost pravděpodobné, že minimálně do září budou návštěvníci okolo Punkevní jeskyně potkávat těžkou techniku, protože kousek dál se před halou kromě zpevnění plochy bude stavět i parkoviště pro zaměstnance. Nyní se pracuje především uvnitř budovy a v její těsné blízkosti.

Punkevní jeskyně patří mezi nejnavštěvovanější v Moravském krasu. Ročně do ní zavítá okolo dvou set tisíc návštěvníků, z toho je asi třetina cizinců. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509