Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



S Boskovickou spojkou se chystá i stavba nové silnice na Blansko

16.4.2015 5:24 | Původní vydání | Michal Záboj

Boskovice - Spolu s Boskovickou spojkou se bude stavět také nová silnice na Blansko. Přeložka komunikace bude v režii Jihomoravského kraje. Stejně jako na novou železnici by i na silnici měly přispět fondy Evropské unie. 

S Boskovickou spojkou se chystá i stavba nové silnice na Blansko
Nová silnice na Blansko už bude bez přejezdů. Ilustrační foto Google Maps

Příprava stavby nové spojnice Boskovic s Blanskem několik let stála. Jihomoravský kraj ji zastavil po té, co stát uložil k ledu Boskovickou spojku. Poslední měsíce ale stavbu železnice výrazně posunuly a hejtmanství oprášilo přeložku silnice II/374.

„Rada Jihomoravského kraje by měla v příštích týdnech projednat investiční záměr této přeložky. Záměr je rovněž uveden mezi akcemi vhodnými pro financování z IROP v tomto programovém období evropské unie,“ uvedla na dotaz Zrcadla mluvčí jihomoravského krajského úřadu Denisa Kapitančiková.

Zatím silnice do Blanska na konci Boskovic dvakrát překonává koleje. Nová komunikace se kolejím úplně vyhne. Povede podél nového železničního náspu a napojí se stávající silnici na Lhotu Rapotinu. Se stavbou obchvatu této obce se v této fázi nepočítá.

„Uvedená přeložka v délce přibližně jeden kilometr slouží k uvolnění trasy silnice pro těleso dráhy a k odstranění dvou sousledných přejezdů a úpravě napojení silnice III. třídy. To povede ke zrychlení a zvýšení bezpečnosti,“ podotkla Kapitančiková.

Obě stavby, tedy silnice i Boskovické spojky podle ní musejí probíhat souběžně. Termín zahájení prací bude záležet na dohodě a koordinaci mezi Jihomoravským krajem a Správou železniční dopravní cesty (SŽDC).

Centrální komise ministerstva dopravy už před časem vybrala jednu z variant trasy Boskovické spojky. Stavět by se mohlo začít stavět do tří let.

„Nyní je třeba vypracovat dokumentaci k územnímu rozhodnutí a to následně získat. Věříme, že se podaří všechny přípravné procesy zvládnout a stavbu zahájit ještě v roce 2018,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Stavba Boskovické spojky má podle vítězné varianty vyjít na asi 1,15 miliardy korun, ze kterých většinu by měly poskytnout fondy Evropské unie. Kromě nové elektrifikované železnice se počítá také s modernizací nádraží v Boskovicích a s novou zastávkou ve Lhotě Rapotině.

Úřad vybral trasu Boskovické spojky, začne se projektovat

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509