Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Unikátní Boskovický poklad je teď k vidění na výstavě v Brně

19.9.2014 5:20 | Původní vydání | Michal Záboj

Brno, Boskovice – Moravské zemské muzeum v Brně vystavuje část stříbrného pokladu, který se před lety našel nedaleko Boskovic. Mince z různých historických období budou k vidění až do ledna příštího roku. Pak se s nimi seznámí i lidé v Boskovicích.

Unikátní Boskovický poklad je teď k vidění na výstavě v Brně
Mince z Boskovického pokladu Foto Moravské zemské muzeum

Na výstavě se návštěvníci mohou seznámit s celou dochovanou částí takzvaného Boskovického pokladu. V roce 2010 jej nalezl hledač historických předmětů s detektorem kovů na kopci Zlatník mezi Boskovicemi a Újezdem u Boskovic.

„Poklad byl ukryt do země ve čtyřicátých letech sedmnáctého století v souvislosti s válečnými událostmi třicetileté války, kdy byla země drancována vojsky mnoha armád. Zřejmě ho ukryl bohatý měšťan, možná zámožný židovský obchodník,“ dodala numismatička Moravského zemského muzea Dagmar Grossmannová.

Část mincí nálezce rozprodal. Policii se podařilo zajistit jen zlomek pokladu. Do numismatické sbírky Moravského zemského muzea se tak dostalo 2 267 mincí.

„Dochovaná část pokladu je složena z různých typů stříbrných mincí velmi pestré provenience zahrnující množství evropských zemí,“ upřesnila numismatička.

Boskovický poklad obsahuje především drobné a střední mincovní nominály od doby Karla IV. ve druhé polovině čtrnáctého století až po mince Ferdinanda III. ze čtyřicátých let sedmnáctého století.

IMG-9834

„V největším počtu jsou v depotu dochovány mince salcburských arcibiskupů. Významnou část tvoří mince z českých zemí a z rakouských zemí. Pestrá je i směsice drobných a středních nominálů z německých zemí,“ dodala Grossmanová s tím, že nález obsahuje i mince nizozemské, polské, uherské, švýcarské nebo papežské

Výstava v Moravském zemském muzeu potrvá do 19. ledna 2015. Boskovický poklad budou moci vidět lidé také přímo v Boskovicích. Soubor historických mincí vystaví Muzeum Boskovicka a pak také další muzea v Jihomoravském kraji.

Poklad v roce 2010 našel muž pomocí detektoru kovů. Jeho známý pak většinu mincí rozprodal. Policie pak muže zatkla a poklad zabavila. Mince pak získal Jihomoravský kraj, který je prodal Moravskému zemskému muzeu v Brně. Za kolik muzeum ani hejtmanství neuvedlo.

Mužům hrozilo až pět let vězení. Nakonec ale vyvázli bez trestu, protože věc se vyřešila takzvaným odklonem. K činu se totiž přiznali, litovali ho, uhradili škody a finančně přispěli na oběti trestných činů.

 

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509