Dnes je sunday, 19. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



V Senátu proběhlo veřejné slyšení k petici na podporu D43

14.3.2018 12:00 | Původní vydání | Barbora Palánová

PRAHA, REGION - Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice uskutečnil k Petici na podporu přípravy a realizace dálnice D43 (Brno – Moravská Třebová) a Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje veřejné slyšení v Senátu, které proběhlo v úterý 13. března.

V Senátu proběhlo veřejné slyšení k petici na podporu D43
Veřejné slyšení v Senátu. Foto Barbora Palánová

Na veřejné slyšení byli pozváni zástupci dotčených institucí a to: zástupci petičního výboru, Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR, Ministerstva dopravy, Ministerstva pro místní rozvoj, Jihomoravského kraje, Magistrátu města Brna, Ředitelství silnic a dálnic, Svazku obcí pro výstavbu rychlostní komunikace R 43 a dále byli pozváni zástupci obcí, podnikatelské sféry a další zainteresovaní občané. V hlavním sále Senátu PČR se sešlo asi 60 lidí, kteří měli zájem se veřejného slyšení zúčastnit.

Veřejné slyšení moderoval senátor a předseda Výboru VVVK Zdeněk Papoušek. V úvodu veřejného slyšení celou problematiku od svého začátku vzniku petice nastínila senátorka Jaromíra Vítková, která zde vystupovala jako zástupkyně petičního výboru.

Následně v prvním bloku vystoupili zástupci výše zmíněných institucí se svými příspěvky a ve druhém bloku byl dán prostor všem přítomným, kteří se mohli zapojit do diskuze. Své názory na veřejném slyšení vyjádřili nejen zástupci samospráv, podnikatelských subjektů, ale i občané, kteří jsou touto problematikou dotčeni a bydlí v jižní části území, kde se počítá s některou z více variant dálnice.

„Na závěr veřejného slyšení lze konstatovat, že dálnici D 43 příp. čtyřproudovou silnici 1. třídy chtějí všichni přítomní s tím, že severní část území požaduje urychlení příprav tak, aby stavební povolení bylo vydáno nejlépe do roku 2022. V severní části je shoda samospráv a požaduje to i Svazek obcí pro urychlení D 43. Problematické jsou různé varianty v jižní části, které se mohou vypořádat následně a tak navázat na severní část. Cílem petice je urychlit přípravu a realizaci D43. Ve stejném duchu vystoupili i náměstek hejtmana JMK Martin Maleček a náměstek primátora města Brna Petr Hladík. Naší kompetencí ani ambicí není řešit, jaká varianta v jižní části území je nejvhodnější, to musíme nechat na odbornících,“ uvedla Vítková.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509