Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Víkend bude patřit dožínkám, výstavě jiřin nebo půlmaratonu

28.8.2014 18:00 | Původní vydání | Radim Hruška

Blanensko a Boskovicko – Víkendové dny budou plné zajímavých akcí. Budou se slavit dožínky, proběhne letecký den, výstava jiřinek, cyklisté se vydají Okolo Malé Hané...

Víkend bude patřit dožínkám, výstavě jiřin nebo půlmaratonu
Foto archiv

V Blansku odstartuje další ročník Půlmaratonu Moravským krasem

sobota 30. srpna – blanenské nám. Republiky

Občanské sdružení Sportuj s námi připravilo na sobotu 30. srpna na náměstí Republiky v Blansku již 19. ročník Půlmaratonu Moravským krasem. Kromě půlmaratonu vyběhnou závodníci také na kratší trasy a pořadatelé nezapomněly ani na děti. Program začne ve 12.20 hod. ukázkou programu TacFic, lidový běh na 800 metrů odstartuje ve 13 hod., městský běh na 2,4 km ve 13.20 hod., dětské běhy ve 13.50 hod. a půlmaraton v 16 hod. Hlavní hvězdou doprovodného programu bude skupina Žlutý pes s Ondřejem Hejmou, která vystoupí ve 14.30 hod.

Kompletní program zde.


Meteorologický radar otevře dveře pro veřejnost

sobota 30. srpna – kóta Skalky u Benešova

Český hydrometeorologický ústav pořádá v sobotu od 9 do 14 hod. den otevřených dveří na meteorologickém radaru na kótě Skalky u Benešova. Zájemci se budou moci podívat do útrob jednoho ze dvou radarů v České republice. Uvnitř radaru je pak čeká výklad od odborníků, kteří vysvětlí fungování radaru.  


Areál letovického koupaliště bude patřit hudbě

sobota 30. srpna – letovické koupaliště

Blues, Rock n’Roll a Jazz bude znít v sobotu od 19 hod. v areálu letovického koupaliště. Během akce vystoupí skupiny Kaderus Blues, Jazzulátka, Bluemy a Karlovy hračky.


Slavnost Löw-Beerových vil ve Svitávce

sobota 30. srpna – velká vila a přilehlý park ve Svitávce

Sobota bude ve Svitávce patřit Slavnosti Löw-Beerových vil aneb Odpoledni ve stylu 30. let. Akce se odehraje v prostorách velké vily, v přilehlém parku a skleníku. Zahájení proběhne ve 14 hod. Na programu bude odborná konference, křest knihy Löw-Beerovy vily a premiéra filmu Příběh nalezeného kufru. Více zde.

Kompletní program zde.


Cyklisté se opět vydají Okolo Malé Hané

sobota 30. srpna – hřiště v Uhřicích

Již osmý ročník cyklovýletu Okolo Malé Hané odstartuje v sobotu v Uhřicích. Prezentace začne na tamním hřišti v 9 hod., v 10 hod. se cyklisté vydají na cestu. Od 14 hod. bude připravený zábavný program, při kterém se mimo jiné představí biketrialista Martin Kakáč, v 18 hod. proběhne losování tomboly, jejíž hlavní výhrou je trekingové kolo a od 19.30 hod. bude probíhat taneční zábava se skupinou Defekt.


Muzeum Větrný mlýn v Rudici oslaví dvacet let

sobota 30. srpna – větrný mlýn v Rudici

V sobotu 30. srpna proběhnou od 10 hod. ve Větrném mlýně v Rudici oslavy 20 let muzejních expozic. Při této příležitosti bude představena 3D videoprojekce, která seznámí návštěvníky s nepřístupnými krásami rudického podzemí. Slavnosti budou pokračovat odpoledním malováním dětí v Sadu pod lípou a večer vyvrcholí tradičním letním promítáním filmů.

Kompletní program zde.


V Kotvrdovicích bude tradiční den otevřených dveří na letišti

sobota 30. srpna – letiště v Kotvrdovicích

Kotvrdovice budou v sobotu hostit slet ULL letadel, tradiční setkání pilotů a příznivců ultralehkého létání spojený se dnem otevřených dveří na letišti. Lidé si budou moci zblízka prohlédnout letadla, pohovořit s piloty a více poznat atmosféru na letišti. Akce začne v sobotu v 10 hod., v případě nepříznivého počasí se přesouvá na neděli. Na letišti budete k vidění řada ultralehkých letadel od těch, která byla u počátků létání pro radost, až po současnou světovou špičku v této kategorii. K vidění budou rovněž i vrtulníky a vírníky. Součásti sobotního dne budou ukázky klubu leteckých modelářů z Blanska.


Ve Velkých Opatovicích uspořádají Jiřinkové slavnosti

sobota 30. a neděle 31. srpna – zámecký areál ve Velkých Opatovicích

Areál zámku ve Velkých Opatovicích o víkendu rozkvete jiřinkami. Uskuteční se tam totiž Jiřinkové slavnosti spojené s mezinárodní výstavou jiřinek. Kromě květin se mohou návštěvníci těšit také na řemeslný jarmark, bohatý kulturní program nebo atrakce pro děti.

Kompletní program zde.


Konec žní oslaví dožínkami ve Vískách i Olešnici

sobota 30. a neděle 31. srpna – Olešnice, agrocentrum Ohrada Vísky

Nadcházející víkend přinese hned dvě oslavy dožínek. V sobotu v Olešnici obnoví tradici oslav úspěšné sklizně a zároveň se rozloučí s letními měsíci Spolek přátel piva. První olešnické dožínky nabídnou rozmanitý program, který odstartuje v 15.30 hod. dožínkovým průvodem na náměstí Míru. Na zahradě kulturního domu se poté odehrají vystoupení folklorních souborů, ukázky řemesel, či výstava zemědělské techniky. Pro děti budou připraveny soutěže a atrakce. Ve večerních hodinách vyvrcholí dožínkové slavnosti taneční zábavou se skupinou Melodie Rock Trpín. Více informací zde

V neděli se pak agrocentru Ohrada ve Vískách odehraje tradiční Dožínková slavnost. Zahájení obstará ve 14 hod. předání dožínkových věnců. Během následujícího programu vystoupí folklorní soubory, své umění předvede biketrialista Martin Kakáč a připravena bude i ukázka přibližování dřeva s pomocí koní. Návštěvníci se mohou těšit také na farmářské trhy, výstavu drobných domácích zvířat nebo prohlídku místního minipivovaru. Programem provede moderátorka Petra Eliášová.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509