Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Začátek adventu ve městech a obcích rozzáří Vánoční stromy

25.11.2014 16:32 | Původní vydání | Michal Záboj, Radim Hruška

Region – Na náměstích a návsích po celém regionu se o víkendu rozsvítí letošní Vánoční stromy. Začátek adventu doprovodí také pestrý program. Například v Blansku bude tentokrát rozsvěcování stromu dvoudenní.

Začátek adventu ve městech a obcích rozzáří Vánoční stromy
Vánoční strom v Boskovicích Foto Radim Hruška

Blanenské náměstí Republiky od pondělka zdobí asi desetimetrový smrk stříbrný. Jak už bývá zvykem, město symbol Vánoc dostalo darem.

„V letošním roce ho městu Blansku věnovali manželé Rejdovi z Olomučan. Strom ponese z větší části novou výzdobu,“ podotkl vedoucí blanenského odboru komunální údržby Petr Rizner.

Slavnost rozsvěcování Vánočního stromu zahájí v pátek v devět hodin jarmark. Program na pódiu pak začne dvě hodiny po poledni. Samotný strom rozsvítí starosta Blanska v sedmnáct hodin. Kulturní program na náměstí Republiky pokračuje i v sobotu od devíti do třinácti hodin.

V Boskovicích se bude Vánoční strom rozsvěcovat v neděli. Smrk omorika letos věnovala místní firma Junker. Program na Masarykově náměstí začne v šestnáct hodin. U samotného rozsvícení stromu si návštěvníci společně zazpívají koledu.

„K rozsvícení Vánočního stromu dojde přesně v sedmnáct hodin a současně zazní sborový zpěv známé koledy Narodil se Kristus Pán. Byli bychom rádi, kdyby se do společného zpěvu zapojilo opravdu celé náměstí a vznikl tak zapamatování hodný okamžik,“ uvedl ředitel boskovických kulturních zařízení Oldřich Kovář s tím, že slavnosti bude od patnácti hodin předcházet divadlo pro děti Sněhová královna v zámeckém skleníku.

V Letovicích rozsvítí symbol Vánoc v neděli během tradičního Zpívání u Vánočního stromu. Akce začíná na Masarykově náměstí v šestnáct hodin a budou účinkovat Dětské pěvecké sbory Carmina a přípravka Sluníčko ZUŠ Letovice, Komorní sbor Carpe diem, Smíšený pěvecký sbor Bohuslava Martinů při MKS Letovice, VDO ZUŠ Letovice.

Začátek adventního období oslaví také ve Velkých Opatovicích. V sobotu budou v Moravském kartografickém centru od devíti do šestnácti hodin probíhat Adventní trhy s kulturním programem, vánoční dílničkou pro děti a soutěží o nejkrásněji nazdobené perníčky. V neděli se pak v kostele sv. Jiří odehraje od půl čtvrté adventní koncert a následovat bude i slavnostní rozsvícení Vánočního stromu.

Olešničtí si mohou v neděli zajít na adventní trhy, které na náměstí startují hodinu po poledni. Jejich součástí bude přehlídka dravých ptáků, vánoční dílničky v komunitním farním centru Rafael, občerstvení a domácí zabíjačka.

Pozadu nezůstanou ani v Kunštátě. Tamní náměstí bude patřit rozsvěcení Vánočního stromu v sobotu. Od šestnácti hodin nejprve vystoupí folková skupina Meron a pak pěvecký sbor místní základní školy. Vánoční strom se rozsvítí o hodinu později.

Vánoční stromy se budou rozsvěcovat i v ostatních obcích regionu. V sobotu například ve Lhotě Rapotině, ve Světlé, ve Vanovicích či v Doubravici nad Svitavou. V neděli pak třeba ve Sloupu, v Ostrově u Macochy a Rájci-Jestřebí.

Galerie k článku

Zdobení Vánočního stromu v Blansku Foto Michal ZábojZdobení Vánočního stromu v Blansku Foto Michal ZábojZdobení Vánočního stromu v Blansku Foto Michal ZábojVánoční strom v Boskovicích Foto Radim Hruška
Vánoční strom v Boskovicích Foto Radim HruškaVánoční strom v Boskovicích Foto Radim Hruška

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509