Dnes je sunday, 28. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Zámek jde do sezóny s heslem Rájec je kousek Francie v Moravském krasu

13.4.2014 13:09 | Michal Záboj
Rájec - Rájecký zámek letos návštěvníkům nabídne hned několik novinek. Podívají se třeba do běžně nepřístupných prostor, čekají je zajímavé výstavy a na podzim také jedna premiérová akce. (video)
Zámek jde do sezóny s heslem Rájec je kousek Francie v Moravském krasu
Foto Radim Hruška
Entrée do nové sezóny na bývalém sídle rodiny Salmů jako tradičně obstarala výstava kamélií. Tentokrát mohli návštěvnici vidět tyto květy ve společnosti růží. Oficiální začátek sezóny ale nastane až v sobotu 5. dubna. 
Zámek se letos zapojil do celostátního programu Neobjevené památky. Návštěvníkům má připomenout objekty, které jsou méně navštěvované, ale v historii hrály významnou roli. „Program zajišťuje větší propagaci zámku a také více slev pro návštěvníky na různé slevové karty. Heslo, které má v programu symbolizovat náš zámek, zní: Rájec je kousek Francie v srdci Moravského krasu,“ upřesňuje kastelánka rájeckého zámku Jana Kopecká. 
Jedním z největší lákadel sezóny budou patrně mimořádné prohlídky zámecké půdy. Návštěvníci se o státních svátcích 1. a 8. května dostanou do jinak uzavřených prostor. „Návštěvníky zavedeme na půdu nad hlavní budovou zámku. Mohou si tam prohlédnout původní krovy, staré elektrické vedení a řadu dalších zajímavostí,“ přibližuje kastelánka. 
Interiéry zámku letos obohatí šest nově restaurovaných portrétů rodiny Salmů. Během sezóny se uskuteční výstavy historických měřidel a dřevěných loutek a také několik pravidelných akcí, jako jsou oživené a noční prohlídky, koncerty v rámci cyklu Contentus Moraviae, výstava jiřin anebo soutěž ve vaření zvěřinového guláše. „Úplnou novinkou pak letos na konci října bude Hubertova jízda v zámeckém parku. Během akce bude otevřený zámek s interiéry vyzdobenými loveckými zbraněmi a dalšími tematickými předměty,“ dodává kastelánka rájeckého zámku Jana Kopecká.
Dnešní zámek nechal na místě původního vyhořelého objektu v letech 1763-1769 vystavět Antonín Karel ze Salm-Reiffercheidtu. Stavba podle plánů italského architekta francouzského původu Isidora Amanda Marcela Canevala je ve stylu rokokového klasicismu. Zámek si ročně prohlédne na dvacet tisíc návštěvníků. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509