Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Zbourání hotelu Dukla: sedm lídrů je pro a dva proti

30.9.2014 6:26 | Původní vydání | Michal Záboj

Blansko - Pokud by o osudu hotelu Dukla v Blansku rozhodovali lídři na kandidátkách do komunálních voleb, budova půjde k zemi. Vyplývá to z ankety Zrcadla mezi adepty na křeslo starosty. Rozhodovat ale budou obyvatelé města v referendu.

Zbourání hotelu Dukla: sedm lídrů je pro a dva proti
Hotel Dukla. Foto archiv Zrcadla

Na hlasovacím lístku budou odpovídat na otázku, jestli souhlasí se zbouráním hotelu. Pro tuto variantu se předem vyslovilo sedm lídrů. Pouze dva by chtěli Duklu na náměstí Republiky zachovat a přestavět ji.

„Pořízení budovy stálo 30,5 milionu, odhadované náklady na zbourání a následnou revitalizaci prostranství dosahují na asi 20 milionů. V případě zbourání by tedy občané města získaly za asi 50 milionů ze svých daní kousíček volného prostranství v centru města,“ uvedl Jan Hrnčíř, který vede kandidátku Změna pro Blansko.

Proti zbourání budovy se vyslovil i lídr KSČM Stanislav Navrkal: „Takto se žádný dobrý hospodář nechová. Myslím, že je povinností města pokusit se majetek využít například na přestavbu na sociální byty s finanční podporou EU, která po splnění kritérií může pomoci až do výše 85 procent nákladů.“

Ostatní lídři kandidátek do blanenského zastupitelstva chtějí hotel Dukla srovnat se zemí. „Architektonická hodnota hotelu Dukla a jeho technického zázemí je od samého počátku velmi nízká. Současný technický stav je havarijní, rekonstrukce do důstojné podoby těžko realizovatelná, zájem o hotelové služby v tak rušném místě zanedbatelný,“ vysvětlil Jaromír Roučka za stranu Volba pro město.

„Během roku 2013 proběhla celkem tři zveřejnění záměru na prodej a pronájem pozemků a stavby hotelu Dukla. Všechna však skončila bez kladné odezvy. Hotel je v havarijním stavu, jeho rekonstrukce ze strany města je nereálná,“ dodal další důvody pro zbourání hotelu Jiří Crha z ODS.

Pro demolici jsou i zástupci ostatních stran ze současné radniční koalice. „Já osobně nevěřím, že v nejbližší době přijde bohatý investor, který by změnil podobu a využití budovy. Taktéž město nenajde prostředky pro rekonstrukci ve svém rozpočtu a dotační programy a jejich čerpání jsou v tuto chvíli zatím nejasné,“ vyjádřil se sociální demokrat Ivo Polák.

A podobně problém Dukly vidí i Josef Kupčík, jednička na kandidátce KDU-ČSL. „Zbourání hotelu vidíme jako dobré řešení. Vytvoří se volné prostranství v samém centru města. Tím se otevřou nové možnosti řešení této lokality na mnoho dalších let.“

Se zbouráním hotelu a s vyřešením jeho okolí jako celku počítá také hnutí ANO 2011. „Dokážeme si představit zbudovat na jeho místě klidovou zónu včetně řešení ulice Rožmitálovy, v případě zájmu investora na místě vybudovat multifunkční objekt, který by sloužil občanům města Blanska,“ uvedl lídr kandidátky ANO 2011 Pavel Matuška.

Demolici Dukly považuje za dobrou příležitost jak změnit tvář centra města také jednička sdružení Republika pro Blansko Bohuslav Jedinák. „Odstraněním hotelu se nabízí úžasná možnost propojit stávající náměstí Svobody, Republiky a Wanklova náměstí. Do projektu zahrnout i úpravu podzámčí, aby se otevřel pohled na blanenský zámek.“

Za zbourání zchátralého hotelu se staví blanenská TOP 09. Její lídr Roman Špaček ale zastává názor, že město mohlo budovu koupit levněji: „Nepochybuji o tom, že vedení města zaspalo a výkupní cena hotelu, i vzhledem k jedinému zástavnímu věřiteli, mohla být včasným jednáním mnohem nižší. Jedná se o drahou chybu, kterou bude muset město dlouho splácet a zároveň vedení nemá řešení, co s budovou bude dál.“

O budoucnosti hotelu Dukla rozhodnou obyvatelé Blanska v referendu, které se koná spolu s komunálními volbami. Otázka na hlasovacím lístku bude znít: „Souhlasíte s tím, aby město Blansko provedlo na své náklady odstranění stavby hotelu Dukla v Blansku na náměstí Republiky a následně vhodnou formou zajistilo revitalizaci takto vzniklého prostranství?“.

Hotel Dukla město získalo v září roku 2011 v dražbě za třicet a půl miliónu korun. Argumentem pro nákup tehdy bylo to, že by se jinak do budovy nastěhovali problémoví nájemníci. V současnosti Dukla slouží jako levná ubytovna, je v ní i bar, diskotéka a prodejna textilu. Od října hotel znovu provozuje radnice. Město hotel Dukla a přilehlé pozemky už třikrát nabízelo investorům. Nikdo se ale nenašel.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509