Dnes je tuesday, 16. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Zrcadlo týdne: Požáry, demolice hotelu Dukla a svatojánské kvítí

5.7.2015 9:25 | Původní vydání | Michal Záboj

Region - Vedení blanenské radnice oznámilo podrobnosti o bourání hotelu Dukla. V Boskovicích shořel seník v jezdeckém areálu a na silnici u Skrchova osobní auto. Hejtman zakázal rozdělávat ohně v lese a rájecký zámek ozdobilo Svatojánské kvítí. Končící týden toho ale přinesl více.

Zrcadlo týdne: Požáry, demolice hotelu Dukla a svatojánské kvítí
Požár v jezdeckém areálu v Boskovicích. Foto Jaroslav Oldřich

Šest hasičských sborů zasahovalo v pondělí odpoledne u požáru v boskovickém jezdeckém areálu Na Kamenici.

Blanenská Metra vytvořila společný podnik se švýcarskou firmou etampa. Výrobní závod v Blansku už zahájil provoz. V nově vzniklé společnosti etampa-metra drží švýcarská firma většinový šedesátiprocentní podíl.

Rozproudit debatu o stavu letovického Masarykova náměstí a oživení veřejného prostoru. S takovým cílem se uskutečnil v Letovicích happening, během něhož byl na náměstí odhalen dvoumetrový pozlacený model sochy s názvem Biskup,

Alkohol za volantem byl zřejmě příčinou úterní nehody v Lipůvce. V blízkosti čerpací stanice se tam v podvečer srazil motocykl s osobním autem. Nehoda se naštěstí obešla bez vážnějších zranění.

Zbourání hotelu Dukla v Blansku přijde na necelých pět milionů korun. Takovou sumu si řekla vítězná firma ve výběrovém řízení. Vedení města zároveň oznámilo, že parkové úpravy budou dočasné, a že se stále čeká na investora.

Hasiči ve čtvrtek odpoledne likvidovali požár auta na silnici I/43 nedaleko Skrchova. Osobní vozidlo zcela shořelo.

V současné době se hojně diskutuje o problematice domácích porodů. Zrcadlo k této otázce přináší názor primáře Gynekologicko porodnického oddělení boskovické nemocnice Jana Machače, který je ve svém oboru uznávaným odborníkem.

Návštěvníci rájeckého zámku se teď mohou inspirovat bylinami v lidovém léčitelství. Komnaty památky až do pondělka totiž ozdobila výstava nazvaná Svatojánské kvítí. 

V Jihomoravském kraji od pátku platí zákaz rozdělávání otevřeného ohně v přírodě. Mimořádné opatření na návrh hasičů vyhlásil až do odvolání hejtman Michal Hašek.

Hasiči v pátek po sedmnácté hodině zasahovali u nehody tří osobních aut na silnici I/43 nedaleko odbočky na Voděrady. Při havárii byl zraněn jeden člověk. Nehoda v místě brzdila dopravu.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509