Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Alena Svanovská: Naší snahou je podpořit přírodovědné obory

25.10.2014 7:54 | Původní vydání | Radim Hruška

Boskovice – Již tři měsíce zastává funkci ředitelky boskovického gymnázia Alena Svanovská. V rozhovoru prozradila, jaké jsou její plány a cíle.

Alena Svanovská: Naší snahou je podpořit přírodovědné obory
Gymnázium Boskovice. Foto archiv Zrcadla

Provedla jste po nástupu do funkce nějaké větší změny v organizaci nebo personální oblasti?

Změny probíhají formou postupných kroků. Určitě nejsem typ člověka, který by všechno měnil rychle a bez rozmyslu. Mezi první kroky patří drobné organizační změny - nově mám například dva zástupce. Pracujeme na změně školního vzdělávacího programu. Posilujeme PR školy, máme nové webové stránky a oficiální profil na Facebooku. Snažíme se také zlepšit informační toky ve škole, takže od září používáme intranet. Podporuji práci ve studentském parlamentu, proběhla například anketa ohledně stravování nebo celoškolní diskuze o Salonu, což je tradiční týden studentské tvořivosti na gymnáziu. Musím také zmínit dobrou práci pedagogů a provozních pracovníků školy, kteří na změnách spolupracují a přicházejí s novými nápady. I když to možná bude znít jako fráze, tak si myslím, že zaměstnanci školy musí fungovat jako sehraný tým, jen tak je možné se někam posunout. Postupně se snažíme budovat kvalitní a otevřenou školu, která vítá diskuzi, komunikaci a naslouchání, ve které se žáci, učitelé, rodiče nebojí slušným způsobem říci svůj názor a je postavena na spolupráci.

Zmínila jste změnu školního vzdělávacího programu, jak chcete, aby se gymnázium profilovalo?

Naše gymnázium nabízí všeobecné obory. Vzdělávací program máme postavený tak, že do třetího ročníku čtyřletého gymnázia mají žáci všechny předměty a až ve čtvrtém ročníku se profilují. To znamená, že si volí tři pětihodinové semináře podle svého zaměření. V rámci změny školního vzdělávacího programu jsme posílili hodinovou dotaci matematiky a přírodovědných oborů, což by mělo vést k větší vyváženosti zastoupení předmětů. Žáci budou mít v matematice více času na procvičování látky a v přírodovědných předmětech na experimenty. Doufám, že tento krok mimo jiné pomůže zmírnit obavy žáků základních škol o zvládnutí matematiky nebo fyziky na naší škole. Do budoucna bych také ráda podpořila výuku cizích jazyků. V tomto případě jsme nezasahovali do hodinové dotace, ale půjdeme cestou zapojení v cizojazyčných projektech.  

Dá se vysledovat nějaký trend v zaměření studentů?

Že by dlouhodobě vyloženě převládalo humanitní nebo přírodovědné zaměření, tak to není. Kolegyně však nedávno zpracovávala výsledky přijímacích zkoušek na vysoké školy a naši poslední absolventi se vydali spíše cestou přírodovědných a technických oborů. Za to jsem ráda, protože si myslím, že uplatnění na trhu práce v těchto oborech je podstatně lepší.

Celý rozhovor  najdete v tištěném Zrcadle, které vychází ve středu 29. října.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509