Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Klidné a bezpečné Boskovice

31.8.2022 0:11 | Původní vydání | Radim Hruška

BOSKOVICE - Rozhovor s Radkem Klonem, lídrem Cesty K-lidem, což je nové sdružení lidí z Boskovic a okolních obcí, kteří nabízí službu pro město v nadcházejících komunálních volbách.

Klidné a bezpečné Boskovice
Radek Klon. Foto archiv

Pane Klone, můžete nám představit Cestu K-lidem?

Cesta K-lidem chce prosazovat cíle, které jsme sepsali ve 12 bodech, a jsou k dispozici na našich soc. sítích. Máme zájem na spolupráci, vyjednávání a hledání shody se zastupiteli. Budeme hledat kompromis, a věříme, že touto cestou půjdou i ostatní zastupitelé z ostatních stran a hnutí. Jen tak je možné prosadit věci podstatné. Jsem přesvědčen o tom, že kompromis je (v ohledu řízení města) cesta stále vpřed. Vedení města je partnerstvím mezi všemi zastupiteli. Prosil bych, aby všichni noví zastupitelé preferovali v první řadě spolupráci při prosazování zásadních projektů města. Konkurenty by měli být jen v rovině vzájemné kontroly a soupeření, které zastupitelská demokracie umožňuje a vyžaduje. Oceňuji práci, kterou našemu městu poskytli minulí zastupitelé … a ať už voliči zvolí kohokoliv, věřím, že rozhodnou správně. Mluvím s lidmi a jsem na Cestě K-lidem v Boskovicích připraven veřejnosti naslouchat. 

 

Každé nové politické uskupení a tím i Vy máte složitější postavení, než strany zavedené. Jak to budete řešit, abyste uspěli a oslovili voliče? 

Máte pravdu, rodinné rozpočty nám neumožňují provádět intenzivní propagaci, jakou si mohou dovolit někteří ostatní. Proto se omlouváme, že naše obličeje a Cestu K-lidem nenajdete na každém sloupu nebo billboardu. Není snadné představit se Vám lidem a dát vědět, že existujeme. Nemáme významné finance na politickou kampaň. Zavedené politické strany působících v ČR jsou financovány ze státního rozpočtu a jde o stovky milionů korun, ze kterých se vždy troška najde i pro komunální volby. Úloha státu na financování stran je v pořádku, ale nový subjekt pak nemá stejné výchozí postavení … Máme své webové stránky, Facebook a samozřejmě využíváme místní noviny a vytiskneme několik plakátů. Jsou zde i místní novináři a Ohlasy, kam mě pozvali k natočení videa. Rád bych ale upozornil, že mi chybí na některých kandidátech (lídrech) jejich profil politický. Nedovedu si představit, že bych volil do zastupitelstva města někoho, kdo nesdělí spoluobčanům jasné myšlenky k dění v naší zemi, v Evropě, názor na Evropskou unii, Nato, geopolitickou krizi, ekonomické a energetické otázky, Green deal … včetně dalších souvislostí ve světě. Tato témata by měl každý kandidát jasně formulovat.

 

Co tedy můžete říci o Vašich politických postojích člověka, který vede nový subjekt k regionálním volbám?

Pokusím se krátce reagovat. Býval jsem pravicovým voličem, protože podporuji schopnosti, nezávislost a individualitu jednotlivců, kteří se o sebe umí ekonomicky postarat a nespoléhají jen na stát a jeho sociální systém. Měl jsem obavy z úlohy státu, který by zasahoval do svobodného trhu, ale dnes vidím, že vnější regulace trhu je místy naprosto nezbytná. Právě teď dostává liberalismus „na frak“ v podobě problému s cenami energií, kde musí stát zasáhnout. K tomu jsem se nedávno vyjádřil ve specializovaném článku o energiích a také v článku o Ukrajině, který vyšel v Zrcadle Boskovicka. Další článek o mých představách o naší společnosti vyšel v měsíci srpnu v Listech regionů. Přílišná loajalita ČR s Německem, Evropskou unií a maximální závislost na Ruském plynu je naše politická a diplomatická neobratnost, která se nyní vymstila. Evropa je pro ČR zásadně důležitá z ekonomického hlediska a členství v NATO z hlediska bezpečnostního. K tomu potřebujeme silné a obratné politiky, kteří se nehroutí v Bruselu a prosadí zájmy Česka i za vyšší cenu. Chci se svými kolegy budovat bezpečnost a klid v Boskovicích, protože se situace ve světě mění ve všech ohledech a zasahuje i do dění našeho města.

 

Jaký ohled v této souvislosti máte na mysli? Jak chcete budovat onu bezpečnost a klid v Boskovicích?

Myslím tím to, že se doba mění a musíme z dlouhodobého hlediska podchytit určitou nezávislost a soběstačnost města. Nemůžeme se stále jen spoléhat na stát a jeho úředníky. Existují krizové plány v době ohrožení, ale připraveným přeje štěstí. Potřebujeme postupně budovat pro naše budoucí generace město s ohledem na měnící se klima přírodní, společenské, ekonomické a politické. Tak například když přijde sucho, můžeme mít ve městě podzemní nádrže s dešťovou vodou, které budou sloužit k užitku naší zeleni. Obecně méně betonu a více zeleně zajišťuje lepší klima každého města. Potřebujeme šetřit s pitnou vodou. Projektuji systémy využití dešťové a odpadní vody jak na zalévání, tak pro využití na toaletách apod. Podzemní zásobníky pro rodinné domy mohou mít i budovy města. Ještě důležitější oblastí jsou energie. Pro další budovy města můžeme plánovat na střechách fotovoltaické elektrárny a tím se stát méně závislí. Přijdou rekonstrukce kotelen na plyn. Můžeme jít cestou jejich přebudování na štěpku nebo FVE s tepelnými čerpadly. Upozorňuji také na to, že pokud se městu zdraží energie 5 až 10 krát (jak je možné predikovat z poslední nabídky projednávané Radou města), tak se změní hospodaření úplně ve všem a ovlivní to také všechny investice města. 

 

To jste hovořil o energetické závislosti, ale v programu Cesty k-lidem máte také zmíněnu bezpečnost ve městě …

Jsou zde i věci bezpečnosti našich občanů v době uprchlických krizí a války v Evropě, která se může vymknout kontrole. Západ i Východ nebezpečně „tančí na hraně“ ve válce o Ukrajinu. V takovém případě se může zrodit válka světová nebo konflikt jaderný za našimi humny. Věřím v rozum, ale historie se může opakovat. Už nyní má válka důsledky na organizační a finanční opatření ve městech pro uprchlíky. Chci, aby byl zajištěn pořádek klid, ale hlavně bezpečnost občanů prostřednictvím městské a státní policie. Také případné další ubytování uprchlíků nemůžeme podcenit. Budeme muset (jako celá společnost) budovat menší závislost na Rusku, ale také na dalších nespolehlivých částech světa. Závislost na jiné civilizaci se nám už vymstila. Je potřeba přehodnotit globalizaci a udržovat pouze závislost na státech v rámci vyspělé Evropy. To musí začít už od jednotlivých měst a obcí a tím budeme mít vyšší jistoty pro naše děti a děti jejich dětí.

 

Můžete blíže popsat Vaši novou Cestu K-lidem?

Společně s ostatními kolegy jsme sestavili soubor 26 nezávislých kandidátů do zastupitelstva Boskovic a přidružených obcí pod názvem „CESTA K-LIDEM“. Jeden z našich významných členů RNDr. Jaroslav Oldřich je také členem Moravského zemského hnutí a je aktivním člověkem našeho města a regionu. Náš jediný cíl a primární důraz je zaměřen na správu Boskovic a ostatních obcí tj. Mladkov, Hrádkov, Vratíkov a Bačov. Máme u nás lidi - odborníky, kteří dokázali být ve svém životě úspěšní a tím mohou dodat energii do vedení Boskovic. Musím určitě jmenovat advokátku, cestovatelku a ženu s velkým srdcem Lucii Kubínovou, která je také v čele naší Cesty a jsou zde i další známí a aktivní občané ve všech oblastech života, sportu, kultury … Jmenuji alespoň některé. Např. velmi pracovitého obchodníka a sportovce Ing. Vladimíra Ryšávku, úspěšnou výtvarnici a malířku Janu Bayerovou, sympatickou manažerku Mgr. Viktorii Ježkovou, pedagogicky a umělecky vzdělanou Mgr.A. Magdalénu Chumchalovou, Ph.D., ředitele umělecké školy a známého dirigenta orchestru Petra Křivinku, zkušenou porodní asistentku Zdenu Boháčkovou, nakladatele a významného člověka PhDr. Františka Šalého a další. Všech si velmi vážím a děkuji jim za jejich podporu.

 

A jaké ambice ve vedení města máte Vy osobně?

Jakékoli. Rodiče mi vždy říkali, abych byl skromný a nikde se nevyvyšoval. No a vidíte, měřím přes dva metry a tak mě nepřehlédnete v davu (úsměv). Všechno záleží na lidech. Moje zkušenosti, znalosti a vzdělání nabízím našemu městu. Za posledních 20 let jsem zpracoval stovky projektů a získal další ekonomické a technické vzdělání. Pracuji v oblasti energetiky a techniky budov jako projektant. Mám za sebou i složitá vyjednávání v podnikatelských kruzích s investory, architekty, projektanty, staviteli. Věřím, že mohu Boskovicím pomáhat z jakéhokoli postu, který mi případně voliči prostřednictvím naší zastupitelské demokracie udělí. Jsem člověkem kompromisu, ale dokážu se rvát za dobrou věc, když jsem o ní přesvědčen. Pokud nedostanu dostatečné množství hlasů, půjdu dál svoji cestou projektanta, ale také otce, partnera, kamaráda, hudebníka, motorkáře, cestovatele, spisovatele článků a esejí, textaře a hlavně se pokusím být dobrým člověkem, aby mi Bůh jednou odpustil, že jsem dělal i chyby.

 

A co byste chtěl říct na závěr? Máte pro lidi nějaký krátký vzkaz?

Co se týká naší Cesty K-lidem, tak zmíním jen to, že neříkáme populisticky, že musíme všechno změnit, protože to není ani možné. Jsme obyčejní, ale věřím, že úspěšní a vzdělaní lidé z Boskovic. Jsme realisté a chceme navázat na současné úspěchy a pomoci vyřešit aktuální neúspěchy. Nehrajeme si na mesiáše ani zachránce Boskovic, ale budeme pracovat na tom, aby se pohnula sporná a zamrzlá témata a naše město se přiblížilo k-lidem. V Boskovicích bydlím víc, jak 50 let a nikdy jsem z nich nechtěl odejít. Miluju toto město. Je tak akorát velké a je tak akorát krásné. Všichni ti lidé, co zde v minulosti od vrcholného středověku žili, zde měli své děti, postavili domy a zasadili stromy. Chci jim poděkovat, protože nám předali krásné město. Děkuji i nedávným vládám Boskovic, protože vím, že není snadné prosadit zájmy všech. Svět je plný překážek a výzev i bolestivých věcí. Je také plný věcí krásných. Proto musíme jít dál a pokoušet se znovu o úsměv k lidem, pokud je to alespoň trochu možné.

Ing. Radek Klon je projektant, revizní technik a ekonom. Pracuje v oblasti energetiky a techniky budov. K jeho úspěchům patří projekty v decentralizaci topných soustav, nových trendů vytápění a další techniky budov po celém území ČR. Je autorizovanou osobou České komory autorizovaných inženýrů a techniků, spolupracuje s Technickou inspekcí České republiky a je školitelem v oblasti bezpečnosti budov. V osobním čase se věnuje rodině, hudbě a cestování. Je autorem textů a hudby, publikuje a je veřejně známou osobností v našem regionu.


Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509