Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Amerika křížem krážem - Stravování - sněz, kolik můžeš

17.12.2014 4:34 | Původní vydání | Jaroslav Parma

Dnem odpočinku v Miami jsme ukončili naši misi na Floridě. Ještě ale než se vydáme přes celé USA na Západní pobřeží, splním svůj slib a zmíním se o naší floridské průvodkyni.

Amerika křížem krážem - Stravování - sněz, kolik můžeš
Foto Jaroslav Parma

Byla to Slovenka, jméno není důležité, která již sedm let žije na Floridě. Z rodného Slovenska odešla asi brzy, protože před příchodem do USA pracovala na několika místech v Evropě. Jak jsem již zmínil v předchozím vyprávění, má svou živnost založenou na péči o imigranty, kteří se pro možnost získání práce musí naučit anglicky v jazykovém kurzu (pokud byste se o tom chtěli dozvědět více a ještě se u toho zasmát, přečtěte si knihu Pan Kaplan má třídu rád). Ubytovává je ve svém domě a vyřizuje jim formality. Zmiňuji se o ní proto, že od prvního setkání na letišti, až po náš odlet z Floridy snad nezavřela pusu.

První den to bylo úžasné, dozvídali jsme se takových zajímavostí, které vám může sdělit pouze člověk, který v Americe žije. Druhý a třetí den už to ale bylo zejména na mužskou část výpravy až moc. Naopak dámy si s ní výborně rozuměly. Ale postupně. Dokud jsem byl ještě schopen vnímat příval informací, tak jsme se dozvěděli, že aktuálně je to v Americe špatné, co se týká práce. 

Například její známý z oboru stavebnictví míval hodinový příjem 35 USD, dnes je rád, když sežene práci za 8 USD na hodinu. Ptali jsme se na průměrný příjem nějakého standardního povolání. Vím i z Česka, že uvádění průměrného platu je mnohdy zavádějící, ale přece jen jsme chtěli nějaké srovnání. Tak opět její kamarádka – sestra na zubním – má měsíční příjem 1 600 USD. Ptáme se ale na životní náklady. Odpověď je zajímavá – 1 000 USD byt a 600 USD energie. „A z čeho tedy žije?“, ptáme se.

Přichází opět „logická“ odpověď – žije s přítelem a ten má také příjem. Tak jim to tak nějak vychází. Raději už se neptáme, jak to dělají ti, kteří žijí sami bez partnerů. Dále se dozvídáme, že i když si paní průvodkyně platí každý měsíc 500 USD zdravotní pojištění, stejně u doktorů musí všechno platit, na nic jí stát nepřispěje. Později se dozvídáme, že si musela platit rovnátka. Ale ta by si v jejím věku musela platit i u nás. Nicméně podle ní se Obamovi zdravotní reforma totálně nepovedla.

Jinak má přesně vychytané, kde je co výhodné nakupovat, kde se dá dobře najíst. Také má doma dva pejsky, o které se stará jako o děti a také s ní létají na Slovensko, když se rozhodne navštívit matku. Naše dámské osazenstvo si získala jednak tím, že je vzala do „outletového“ centra u Orlanda (jestli si vzpomínáte, tak jsme kvůli tomu museli brzy z Kennedyho střediska), ale zejména tím, že jim nabídla za super cenu bělící pastu na zuby a krém na omlazení pleti. Vše bylo k dostání jen v obchodě u jejího bydliště, takže první den vzala objednávky a před odletem dodala ženám zázračné elixíry, které jejich partneři zaplatili. Ale všichni byli spokojeni, že mají pro známé neobvyklé dárky.

Tato průvodkyně nám také poradila, jak se v Orlandu dobře navečeřet. Po celé Americe totiž fungují restaurace a bufety, kde po zaplacení určité sumy můžete sníst jídla kolik chcete. Nakonec je to už i u nás.  Poprvé jsme takový „All you can eat buffet“ navštívili v Niagara Falls, kde pro nás cestovní kancelář připravila uvítací společnou večeři. Byla to restaurace čínského typu, kde bylo na výběr opravdu všechno a v dostatečném množství. Průvodce nám potom prozradil, že cena na osobu za jídlo a pití v neomezeném množství byla 15 USD. Když jsem byl v roce 2009 se synem v New Yorku, jezdili jsme na jídlo do čínské čtvrti, kde se dalo v jednom bufetu najíst za 4 USD. Dostali jste tác s pěti jamkami a do těch jste si mohli ze švédských stolů naložit, co jste chtěli.

V Orlandu nám paní průvodkyně poradila Ponderosa Steakhouse – tam si dejte ten nejlevnější steak, který vyjde asi na 9 USD, tím se dostanete dovnitř a potom už si nakládáte neomezeně. Já jsem byl první večer v časové tísni, po návštěvě Sea World a krátké procházce Orlandem jsem se dostal k hledání večeře až po deváté večerní a jak se říká, tak dlouho jsem vybíral, až jsem přebral. Skončil jsem v jakémsi potemnělém čínském buffetu, kde jsem sice zaplatil asi jen 8 USD, ale nabízené jídlo už bylo dost přebrané a i jediný stolovník, který v té době byl uvnitř, nevypadl zrovna na V.I.P. Ale nakonec jsem se najedl a na hotelu jsem provedl dezinfekci večeře českým destilátem.

Proto jsem si chtěl druhý večer v Orlandu spravit chuť a ochutnat pravý americký steak. Vyrazil jsem tedy do Ponderosy. Hned po vstupu se dostanete k pokladně a zde si vybíráte z nabízených steaků a příloh v různé cenové hladině. Paní průvodkyně měla pravdu, nejlevnější steak lze opravdu pořídit za devět babek. Ale jako hrdý Čech jsem ze sebe nechtěl dělat chudáka a ke steaku jsem si objednal i pečenou bramboru. Dostal jsem se na 15 USD a mohl jsem vejít do interiéru restaurace. Zde se mně ihned ujal „můj“ číšník, posadil mně a zeptal se, co budu pít. Když jsem si objednal, vydal jsem se zkoumat nabídku.

Bylo toho hodně a bylo to pestré – několik polévek, všechny druhy masa včetně ryb, všechny možné přílohy, zelenina. Pak následoval pult moučníků a sladkostí. A pokud mněl někdo zájem, mohl si sám natočit zmrzlinu, samozřejmě bylo na výběr více druhů. Dal jsem si polévku – vývar s nudlemi, nabral si zeleninu a šel ke svému stolu. Po polévce mně číšník naservíroval objednaný steak s bramborou, jak to vypadalo, se můžete podívat na fotografii. Jídlo bylo výborné a pro mě to byl opět příjemný zážitek. Samozřejmě při odchodu nechávám na stole ještě 1 USD jako tip (spropitné). V Americe totiž číšníci (a nejen oni, vzpomeňte si na průvodce-řidiče našeho airboatu na Everglades) dostávají nízký základní plat a počítá se s tím, že na průměrnou výši se mu dorovná tipy.

Pokud vás zajímá moje stravování během cesty, tak jsem na doporučení našeho průvodce hned na začátku ochutnal bagetu Subway a na těch jsem potom ujížděl celou dobu. Jako první jsem měl s hovězím masem „Philadelphia beef“, ale do konce pobytu jsem vyzkoušel asi všechny varianty. Při objednávce Subway bagety musíte sdělit: jakou chcete bagetu (výběr je ze 4 druhů, já jsem volil „italian“, ta se nejvíce podobala našim), jaké maso do ní chcete – kuřecí, krutí, hovězí, jakou zeleninu chcete (cibule, paprika, rajče, zelí), jestli chcete kečup, tatarku (nechci nic) a jestli chcete bagetu zapéct (ano). A pak už si jen chvilku počkáte a můžete si pochutnávat.

Pokud byla v dosahu restaurace ze sítě Panda, tak jsem jedl v Pandě a velice mně chutnala novinka – kuřecí na pomerančích s rýží. Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale jak jsem nikdy nejedl hamburger před návštěvou USA, tak jsem ho neochutnal ani v jeho rodné zemi. Prostě to nemusím. Ale ti, co si ho z naší výpravy dali třeba v Universal Studiu v Los Angeles, tak byli zklamaní a říkali, že u nás máme lepší.

Vzhledem k prostoru, který mám na tento článek, jsem ještě zdaleka nevyčerpal téma stravování. Takže se těšte na pokračování někdy v průběhu putování po Západním pobřeží.

Na závěr roku vám všem přeji klidné prožití svátků vánočních, do nového roku pevné zdraví, hodně štěstí a osobní spokojenosti. Pokud budete mít chuť, můžete si i v novém roce přečíst mé zápisky ze životní cesty po Americe.

Jestli máte i vy svůj sen, přejte si ho na Silvestra o půlnoci a určitě se vám splní. Tak, jako mně.

Galerie k článku

Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav Parma

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509