Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Dostavba haly rozděluje lídry do komunálních voleb v Boskovicích

17.9.2014 5:14 | Původní vydání | Michal Záboj

Boskovice – Stavba sportovní haly v Boskovicích už několik měsíců stojí. Práce firma přerušila v únoru kvůli problémům se spodní vodou a nestabilnímu podloží na staveništi. Na stavbu nové sportovní haly jsme se zeptali také lídrů kandidátek do zastupitelstva města.

Dostavba haly rozděluje lídry do komunálních voleb v Boskovicích
Staveniště sportovní haly Foto archiv

Pro dostavbu haly na Slovákově ulici se vyslovil František Sivera, který je jedničkou ODS: „V Boskovicích není kryté sportoviště, které by vyhovovalo celé řadě kolektivních sportů. Já i všichni fandové sportu doufáme, že státní správa rozhodne a výstavba haly bude do roka dokončena.“

Podobný názor zastává i TOP 09. Ve stavbě je podle jejího lídra Pavla Vlacha potřeba pokračovat. „Jednak již byly vynaloženy finanční prostředky a další by souvisely s rekultivací a město by se mělo chovat jako řádný hospodář. Druhý důvod spočívá v tom, že je třeba v Boskovicích do jedné ze školních budov vrátit sportovní třídy a ty potřebují vhodné zázemí a hala se k tomu nabízí,“ uvedl Pavel Vlach.

Za návrat stavebních strojů se vyslovila také Jaromíra Vítková, která vede kandidátku KDU-ČSL: „Stavba by dle mého názoru měla pokračovat, protože ani  referendum výstavbu haly nezastavilo. Halu potřebují například florbalisté, volejbalisté a další sportovci, protože stávající tělocvičny těmto sportovcům neumožňují plnohodnotný trénink a organizování zápasů a turnajů. Zanedbatelné nejsou také finanční prostředky, které zde byly vynaloženy.“

Areálu školy ve Slovákově ulici považuje za vhodný pro stavbu haly i Sdružení SNK ED a Sportovci pro Boskovice Radek Mazáč. „Jsem pro dokončení stavby. Jedná se o prvek společensky a sportovně prospěšný pro život v Boskovicích, který jednoznačně patří do vybavenosti každého města. Daná lokalita je správnou volbou všech požadovaných kritérií. Chybí nejen sportovcům a mládeži, ale bude využívána i pro nesportovní vyžití občanů,“ uvedl lídr sportovců Radek Mazáč.

Naopak pro zastavení stavby na současném místě je ANO 2011. „Jsme v každém případě pro výstavbu víceúčelové sportovní haly, která sportovcům v našem městě chybí. Ovšem zásadně se od současné politické koalice lišíme v postoji k výběru lokality, toto jsme již kritizovali v předešlém období, neboť dle názoru námi oslovených odborníků a i občanské veřejnosti je zvolená lokalita absolutně nevhodná k jakékoliv výstavbě,“ konstatoval Luděk Řehoř, který je jedničkou Hnutí ANO 2011.

Podobný názor zastává KSČM. Stavba haly ve Slovákově ulici je podle lídra Vladimíra Farského nevhodná. „Nejlepším důkazem je to, že stavba musela být ihned po zahájení přerušena. Svědčí to katastrofální úrovni předprojektových prací. Vždyť když se má něco stavět v tak složitém geologickém terénu, měl by tomu předcházet důkladný průzkum, což se nestalo. Stavba by se měla ihned zastavit, na tom místě udělat třeba hřiště nebo kurty a pro halu začít hledat jiné vhodnější místo.“

Nejednoznačně se ke stavbě sportovní haly staví lídr Sdružení Strany zelených a nezávislých kandidátů Michal Staněk, který by nechal nejprve vypracovat další posudek. „Podle výsledku tohoto posudku se rozhodneme buď pro další dostavbu či definitivní zastavení stavby a uvedení současného stavebního prostoru do původního stavu.“

Jednička sociální demokracie Hana Nedomová ke stavbě uvádí: „Pro nás je důležitá ekonomická stránka stavby. Nemůžeme se jednoznačně vyjádřit, protože nám chybí důležité informace. Například, jak se zachová dodavatelská firma v případě vypovězení smlouvy.  Jako opoziční zastupitelé jsme u jednání nebyli.“

Stavbu sportovní haly v Boskovicích teď posuzuje jihomoravský krajský úřad. Odvolali se k němu účastníci řízení, kteří nesouhlasí s posledním rozhodnutím boskovického stavebního úřadu. Nelíbí se jim, že povolil změny stavby kvůli nestabilnímu podloží.

Kvůli spodní vodě na staveništi museli architekti změnit projekt. Stavební úřad pak naznal, že zásahy jsou natolik zásadní, že je třeba získat další povolení. To nakonec hala od boskovického stavebního úřadu dostala. Odvolání a námitky podjatosti podali někteří účastníci řízení v srpnu. Na rozhodnutí má krajský úřad lhůtu šedesáti dnů.

Stavba haly stojí, čeká se verdikt z hejtmanství

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509