Dnes je tuesday, 07. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Na festival „dobrodruhů“ RAJBAS dorazí do Blanska i Lucie Výborná

18.11.2014 11:58 | Původní vydání |

Blansko - Festival filmů, setkání a dobrodružství RAJBAS 2014, začne v Blansku už v pátek. Do města přiláká milovníky nezávislého cestování, outdoorových aktivit a filmů o nich. Třídenní program odstartuje v kině výstavou fotografií Zdeňka Špíška nazvanou Cesty z cesty a od 16 hodin projekcí filmů ze soutěže Okem dobrodruha.

Na festival „dobrodruhů“ RAJBAS dorazí do Blanska i Lucie Výborná
Ilustrační foto festivalrajbas.cz

Dramaturgie letošního ročníku zůstává u osvědčeného schématu. V programu probíhajícím v sálech blanenského kina a Dělnického domu se postupně podělí o svá velká i malá dobrodružství více než dvacet pět hostů - osobnosti z řad cestovatelů, outdoorových sportovců - horolezci, jeskyňáři, skialpinisté, potápěči, vodáci, polárníci, nebudou chybět filmoví dokumentaristé a publicisté.

Velkou pozornost na sebe jistě upoutá Lucie Výborná, která patří mezi nejpopulárnější televizní a rozhlasové moderátory. Méně známo je, že jí nejsou cizí slova adrenalin, výzva nebo dobrodružství. Tentokrát nebude moderovat, ale vyprávět jak celých pět týdnů strávila na cestě, pod horou a částečně i ve stěně K2. Mimořádných prezentací proběhne mnohem víc, vždyť mezi hosty jsou taková jména jako například etnolog Mnislav Atapana Zelený, polárník Mirek Jakeš, triatlonista Petr Vabroušek, potápěč Jindřich Böhm, cyklotremp Honza Vlasák a další osobnosti, které jsou velkým vzorem a inspirací.

Na Rajbasu nechybí ani soutěže. Zajímavou cestu lze prožít snad kdekoli, tak proč ne směrem na festival. To je slogan soutěže NaFest, která vychází z úvahy, že pro účastníka Rajbasu nemusí akce nutně začít až při vstupu do festivalových prostor. Šanci v ní mají jak outdooroví sportovci, tak recesisté - do Blanska se dá přece dobrodružně doputovat mnoha způsoby. Svou cestu nafilmují nebo nafotí a nebojí se ji pak prezentovat před publikem.

Ani letos nebude chybět filmová soutěž. Svá dílka budou prezentovat neprofesionální tvůrci, kteří objektivem kamer objevují svět a krásy dalekých cest a přírody. Nejsou určeny žádné kategorie, jediné omezení představuje délka filmu do 15 minut. Letos je do soutěže Okem dobrodruha zařazeno dvanáct dokumentů českých i slovenských autorů. Nejlepší snímky čeká projekce na hlavní festivalové scéně a udělení cen odbornou porotou.

Diváci však nebudou ochuzeni ani o projekce nesoutěžních filmů. Režisér František Mach uvede svůj snímek Erikit o neobyčejné cestě do nejopuštěnějších míst Sibiře, tvůrce televizního cyklu Na cestě a motorkář Jaroslav Jindra představí Enfieldy na střeše světa a nebude chybět filmová premiéra. Radek Popelka v ní představí nový dokument z cyklu Živá paměť nazvaný Stopy Milana Daňka.

Po maratonu přednášek a projekcí je vhodný čas na relaxaci při muzice. Páteční koncert přesvědčí, že i místní kapely hrají světově a mají blízko k přírodě. Kapela Hovaduo o sobě tvrdí, že vznikla v zapáchající smrduté bažince nedaleko pastviny skotu. Na jejich vystoupení naváže sympatické dívčí trio Veka. V sobotu bude pojetí hudby aktivnější. K tanci zahraje Dabjů, což je blanenská partička muzikantů hrajících ve skupině Sanitka.

Program venku od pátečního večera často až do sobotního rána nabízí oblíbená šifrovačka Megbolondul. V sobotu dopoledne prověří fyzickou trať běhu vedoucí prudce do kopce k hospůdce na Hořicích. A aby to nebylo jednoduché, tak se Grena běh běží se zátěží soudku limonády na zádech. Vlhko, voda, bláto, lezení, plazení, krápníky a pravá jeskynní tma… i to čeká na účastníky Rajbas Pragulky.

Více zde.

Kompletní program zde.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509