Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Nový sběrný dvůr otevřou v Letovicích prvního října

23.9.2014 16:12 | Původní vydání | Radim Hruška

Letovice – Lidé z Letovic a okolí budou moci od prvního října odvážet odpad do nového sběrného dvoru v  lokalitě Červený vrch. Podle vedení města bude dvůr sloužit pro celý mikroregion a pro jeho obyvatele bude také ukládání odpadů zdarma.

Nový sběrný dvůr otevřou v Letovicích prvního října
Nový sběrný dvůr. Foto Radim Hruška

Sběrný dvůr se budoval půl roku a přišel na bezmála patnáct milionů korun. Hlavní část investice hradila dotace, město se podílelo deseti procenty. Do konce letošního roku bude zařízení fungovat ve zkušebním provozu.

„Dvůr by měl zabezpečit veškerý svoz jak stavebního, tak komunálního odpadu včetně elektrospotřebičů apod. Navíc budeme s  krajem jednat o jeho rozšíření, tak aby do něj mohli lidé vyvážet také bioodpad,“ popsal letovický starosta Vladimír Stejskal (ODS).

Otevírací hodiny jsou zatím stanoveny od začátku dubna do konce října na každý všední den od osmi do dvanácti hodiny a odpoledne od třinácti do čtrnácti, v pondělí a středu do patnácti hodin. V sobotu bude dvůr otevřen od osmi do dvanácti hodin. V zimním období bude otevírací doba odpoledne sjednocena na třináct až čtrnáct hodin.

„Uvidíme, jaký bude zájem veřejnosti, a podle toho budeme do budoucna provozní hodiny upravovat,“ doplnil starosta s tím, že se zahájením provozu se podařilo vytvořit také jedno pracovní místo a do budoucna možná přibude ještě jedno.

Sběrný dvůr vznikl na bývalé skládce. Rekultivace skládky byla z větší části hrazena z prostředků Evropské unie v rámci Operačního programu životní prostředí - Fondu soudržnosti. Technické řešení rekultivace spočívalo v dotvoření tělesa skládky tak, aby materiál vyrovnal povrch skládky a vytvořil dobrý podklad pro rekultivační vrstvy. Následně byl povrch skládky izolován fólií, aby bylo zamezeno vstupu srážkových vod povrchem do skládky, a tím šíření potenciální kontaminace. Povrch byl překryt tzv. rekultivační vrstvou zeminy a ornice, která byla osázena trávou a dřevinami. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509