Dnes je sunday, 19. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Opozice v Boskovicích chce, aby sportovní hala stála ve Slovákově

27.5.2015 5:17 | Původní vydání | Michal Záboj

Boskovice – Opoziční strany v boskovickém zastupitelstvu trvají na tom, aby stavba nové sportovní haly pokračovala ve Slovákově ulici. Sdružení Sportovci pro Boskovice, TOP 09 a ODS to uvádějí ve společném prohlášení, které přichází měsíc před rozhodnutím zastupitelstva, zda projekt stopnout nebo zachovat. 

Opozice v Boskovicích chce, aby sportovní hala stála ve Slovákově
Staveniště sportovní haly. Foto archiv Zrcadla

Konečné rozhodnutí o budoucnosti staveništi nové sportovní haly ve Slovákově ulici padne na červnovém zastupitelstvu. Trojice opozičních subjektů se teď shodla, že stavba musí pokračovat.

„Pevně věříme, že účelové blokování projektu ze strany některých občanů či občanských sdružení dostavbu posledního chybějícího střípku společenské vybavenosti Boskovic nezastaví. Stejně tak věříme, že zastupitelé města nezruší stále plané usnesení o výstavbě haly na ulici Slovákova. Tím dokáží, že mají na zřeteli především budoucí rozvoj našeho města, zlepšování kvality života,“ uvádí se v dokumentu podepsaném lídry Sdružení Sportovci pro Boskovice, TOP 09 a ODS v boskovickém zastupitelstvu.

V prohlášení také uvádějí důvody, proč má nová sportovní hala stát v areálu Základní školy ve Slovákově ulici. Poukazují například na to, že o umístění stavby se rozhodlo už v roce 2005 za účasti ČSSD a KDU-ČSL, které tehdy byly součástí radniční koalice.

Trojice opozičních subjektů v boskovickém zastupitelstvu také připomíná, že problémy s podložím na staveništi jsou řešitelné. Neobstojí podle nich ani námitky, že stavba negativně ovlivní okolní domy.

„Zastavení stavby napomohlo jaksi mimo plán vyvrátit obavy obyvatel okolních nemovitostí. Přestože je v zemi hluboká díra a staveniště je necelé dva roky nezajištěno, nedochází ani k narušení statiky budov ani k úbytku vody ve studních,“ uvádějí Radek Mazáč (Sportovci), Jaroslav Dohnálek (ODS) a  Pavel Vlach (TOP 09).

V prohlášení se poukazuje i na to, že zastavení stavby bude znamenat finanční ztráty. Vniveč by podle opozice přišly peníze, které už budování haly stálo. Sanaci staveniště pak odhadují na sedm milionů korun, ke kterým by bylo potřeba přičíst ještě penále pro stavební firmu za odstoupení od smlouvy.

O osudu stavby sportovní haly ve Slovákově ulici budou ještě před zasedáním zastupitelstva jednat boskovičtí radní. V rozhodování jim má pomoci audit, na který město vyčlenilo 350 tisíc korun, a také důkladná analýza, kterou vedení radnice zadalo úředníkům.

„Problematika není jednoduchá. Je potřeba připravit materiály tak, aby mohlo zastupitelstvo kvalifikovaně rozhodnout, co a jak dál v rámci této investiční akce,“ uvedla před časem boskovická starostka Hana Nedomová (ČSSD).

Stavbu sportovní haly ve Slovákově ulici město přerušilo loni v únoru kvůli problémům s podložím a spodní vodou. Následné změny v projektu i navýšení ceny už zastupitelé schválili.

Hala by měla dostat pevnější podlahu, jiný systém drenáže a jiný vstupní trakt. To vše by stavbu prodražilo asi o šest miliónu korun. Náklady se přitom původně měly pohybovat kolem padesáti miliónů korun.

Krajský úřad na začátku letošního roku zrušil stavební povolení na změny v projektu. Věc tak znovu začal posuzovat boskovický stavební úřad. Kvůli stavbě se ve městě uskutečnilo předloni referendum, které vyvolali odpůrci stavby ve Slovákově ulici. K hlasovacím urnám ale dorazilo málo voličů a plebiscit tak byl neplatný. 

Zastupitele čeká rozhodnutí, zda zastavit stavbu haly

Stavbu nové sportovní haly posoudí auditoři


Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509