Dnes je sunday, 05. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Rekonstrukce silnice v Lažánkách se protáhne až do konce června

20.5.2015 5:39 | Původní vydání | Michal Záboj

Lažánky – Opravy silnice přes Lažánky se protáhnou. Práce na průtahu obcí, který je jednou z hlavních příjezdových tras do centra Moravského krasu, mají skončit až s červnem. Za zdržení mohou nečekané problémy s podložím pod vozovkou a s kanalizací. 

Rekonstrukce silnice v Lažánkách se protáhne až do konce června
Dopravu přes Lažánky řídí semafory. Foto Michal Záboj

Rekonstrukce asi dva a půl kilometru dlouhého úseku začala loni v červnu. Původně měla skončit už na podzim. Pak se ale termín posunul na letošní květen. Teď se hovoří o tom, že hotovo bude až s koncem června.

„Stále se opakují problémy s neúnosným podložím pod vozovkou. Musí se provádět hloubkové sanace, kdy se musí odstranit stávající terén a navézt nové konstrukce podloží a pak konstrukce vozovky,“ vysvětlila Eva Zouharová z blanenské správy a údržby silnic.  

Podloží pod silnicí je podle ní podmáčené kvůli spodní vodě. Stavební firma navíc často naráží na kanalizaci, která nebyla zakreslena v projektu, a která je často ve velmi špatném stavu a musí se vyměnit.

Kromě více času budou opravy silnice stát také více peněz. „Stavba se samozřejmě prodraží, když provádíme hloubkové sanace, protože s těmi se v takovém rozsahu nepočítalo,“ podotkla Zouharová.

Původně měly opravy průtahu Lažánkami stát čtyřicet dva milióny korun, z nichž většinu získala jihomoravská správa a údržba silnic jako dotaci. O kolik se náklady zvýší, zatím není jisté. Dalšími milióny korun na vybudování chodníků či veřejného osvětlení se na stavbě podílí město Blansko, které je navíc také vlastníkem kanalizace.

V zimě budou Lažánky průjezdné, opravy ale skončí na jaře

Silnice v Lažánkách se bude opravovat až do listopadu


Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509