Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Valchovští plánují, chtějí postavit moderní ski-areál

23.1.2015 5:28 | Původní vydání | Radim Hruška

Valchov - Vedení Valchova chce v letošním roce dokončit práce na strategickém dokumentu obce, který nastíní vývoj obce v následujících deseti letech. V plánu je například výstavba lyžařského areálu s ubytováním a sociálním zázemím.

Valchovští plánují, chtějí postavit moderní ski-areál
Ilustrační foto Radim Hruška

„Jedná se o střednědobý výhled, jak by obec měla vypadat, který zároveň ve většině případů slouží jako podklad pro získávání dotací. Minulý plán skončil a v podstatě z něj máme všechno splněné. Na novém dokumentu pracujeme už rok a letos bychom ho chtěli dokončit. Ještě před schvalování přijde na řadu veřejné projednávání, kde se k němu bude moci každý z občanů vyjádřit. Poté bude znovu zveřejněn, a následně schválen,“ uvedla starostka Valchova Jindřiška Brožová (BEZPP).

V dokumentu se mimo jiné počítá také s novým lyžařským areálem. S ním souvisí i další věci, jako ubytovací kapacity v podobě kvalitní turistické ubytovny se sociálním zařízení. Ta by se měla využívat i pro letní provoz nebo víkendové pobyty. Bude se muset také vytvořit zázemí pro lyžaře, restaurace nebo půjčovna sportovních pomůcek.

„Všechny tyto věci se dají budovat postupně v závislostech na financích. Pokud k výstavbě dojde, budeme muset také zajistit vodu na zasněžování. To by se dalo řešit novým rybníkem nebo jinou vodní nádrží. V současné době měníme územní plán, takže stavba lyžařského areálu určitě nebude otázka aktuálního volebního období,“ vysvětlila Brožová.

V současné době na kopci, kde má vyrůst areál pro lyžaře, vlek není. Stráň má ale výborné předpoklady, ve své horní části má parametry černé sjezdovky. Celková dráha by mohla být dlouhá až sedm set metrů. Uvažuje se o klasickém a dětském vleku.

Nový ski-areál ve Valchově je otázkou několika let. V nejbližší době by ale mohla začít přístavba tamní sokolovny, ve které se bude nacházet jeviště.

„Naše sokolovna je hodně využívaná pro kulturní účely, plesy, divadla... Rádi bychom v ní dělali koncerty nebo menší hudební festivaly. A to se bez jeviště neobejdeme. Prostor na přístavbu je, papírově je všechno nachystané. Pokud se podaří sehnat dotace, tak by stavba mohla začít v letošním roce,“ doplnila starostka s tím, že přístavbou by zároveň vzniklo technické zázemí z venkovní strany sokolovny, které by obsahovalo sociální zařízení pro venkovní akce a prostor pro techniku a věci, které se používají na sousedním víceúčelovém hřišti.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509