Dnes je sunday, 28. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Zařízení v Kunštátě podle ombudsmanky špatně zachází se seniory

24.6.2014 16:17 | Původní vydání | Michal Záboj

Kunštát, Brno – Veřejná ochránkyně práv varuje před nelegálními zařízeními pro seniory. K nejproblematičtějším prý patří Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost v Kunštátě. Kontroloři v něm zjistili řadu pochybení.

Zařízení v Kunštátě podle ombudsmanky špatně zachází se seniory
Ilustrační foto www.ochrance.cz

Zařízení sídlí v budově, kde je zároveň restaurace a diskotéka. Zástupci kanceláře ombudsmanky při návštěvě odhalili špatné zacházení s klienty a zjistili, že centru chybí kvalifikovaný a odborný personál.

„Špatné zacházení spočívá v laicky poskytované ošetřovatelské péči, neadekvátní stravě, užívání opatření omezujících pohyb a nerespektování soukromí,“ uvádí veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Ve zprávě se píše, že klienti nemají šanci dostat se ven na čerstvý vzduch, protože zařízení schází zahrada. Na lůžkách jsou podle Šabatové podomácky vyrobené postranice z překližky a pouta na přivazování. Klienti navíc často za pobyt odevzdávají celý svůj důchod.

Na telefonním čísle, které má zařízení uvedené na svých internetových stránkách, nikdo hovory nepřijímá. Centrum o sobě uvádí, že se jedná „o soukromé ubytovací zařízení s možnosti poskytování komplexní péče, které je určeno k celoročnímu pobytu občanů, kteří potřebují buď pouze ubytování, nebo ubytování a jiné zprostředkované služby včetně péče, jež jim nemůže být zajištěna členy jejích rodiny ani pečovatelskou službou nebo jinými službami a je u nás řešena formou zprostředkování služeb Asistentů sociální péče, kteří docházejí do zařízení, a zajišťuji nepřetržitou péči.“

Na kunštátskou radnici v minulosti přišlo několik anonymů, které si stěžovali na činnost zařízení. „Oslovil jsem kvůli tomu kontrolní orgány, ale žádné pochybení nezjistily. Co mám informace, tak provozovatelka zařízení chce ukončit činnost k poslednímu červnu,“ uvedl starosta Kunštátu Zdeněk Wetter (ČSSD). Sám si centrum krátce po otevření prohlédl a mluvil s klienty. „Vše bylo v čistotě a klienti byli spokojení,“ dodal starosta.

Veřejná ochránkyně práv Centru komplexních služeb pro rodinu a domácnost v Kunštátě doporučila, aby si zaregistrovalo sociální služby, anebo ukončilo činnost. Zároveň se obrátila na krajský úřad, aby se zařízením zahájil správní řízení. V něm provozovatelům hrozí až milionová pokuta nebo trestní stíhání.

Pracovníci kanceláře ombudsmanky kontrolovali sedm soukromých zařízení pro seniory po celé republice a zjistili v nich podobná pochybení jako v Kunštátě. Péče v nich je neodborná, celkově špatná a životní podmínky nedůstojné. Všechna kontrolovaná zařízení by se proto měla zlegalizovat, anebo skončit. Na to by měly dohlédnout krajské úřady.

Celá zpráva z návštěvy v kunštátském zařízení zde.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509